Euro-Toques Gastvrijheidsprijs
Gastvrijheid Wedstrijd voor Euro-Toques Professionals
Maandag 22 september 2025 Gastvrij Rotterdam
11.00 – 16.00 uur, prijsuitreiking 16.30 uur
Je neemt als maître deel aan de Euro-Toques Nederland Gastvrijheidsprijs 2025 als onderdeel van je team voor de ETN Restaurantprijs 2025 door inschrijfformulier incl. motivatie ( maximaal 100 woorden) in te vullen.
De aanleiding
De wedstrijdkommissie heeft als doel aantrekkelijke wedstrijden te organiseren voor deelnemers, jury en publiek. Daarom is gekozen voor een nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden. Het streven hierbij is een constante interactie met deelnemers en publiek. Er is een compactere wedstrijdarena De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst om te bereiken dat er meer gevolgd kan worden van het gebeuren in de keuken en er onafhankelijk van elkaar beoordeeld kan worden. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrij gelaten zodat moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan. De deelnemers maken hun gerechten af en de gastheer/gastvrouw lichten deze toe aan de jury. Na de wedstrijd volgt het beraad van de jury ( 16.00 – 16.30 uur) om tot een prijsuitreiking te komen ( 16.30 uur). De VIP lounge in de vorm van een terras voor de wedstrijdkeuken is DE netwerkplaats voor ETN leden, partners en gasten. Drinks & bites worden deze maandag verzorgd door Restaurant ’t Arsenaal 1309 Doesburg by Björn de Waal en zijn brigade. In het algemeen willen we duurzaam werken en no-waste aandacht geven, vooral m.b.t. afval.
De opdracht voor de maître
Tijdens de wedstrijd licht de maître het drie gangen menu toe van chef & commis, daarnaast zal met onderstaande opdracht een beoordeling plaatsvinden op het gastvrijheidsonderdeel. Tijdens de wedstrijd ETN Restaurantprijs zal de maitre voor het gastvrijheidsonderdeel apart beoordeeld worden. Hiervoor zijn maximaal 50 punten te behalen. Deze punten worden opgeteld bij de punten te verdienen door de chef en de commis, dat het totaal maakt van de punten per team. Echter de maître met de hoogste individuele score wint de ETN Gastvrijheidsprijs 2025 en de hoofdprijs
U bent onderdeel van uw team, welke deelneemt aan de ‘ETN Restaurantpijs 2025’ . Uw score bedraagt maximaal 50 punten en zal opgeteld worden bij het totaal van chef en commis.
De wedstrijd.
De maître krijgt de beschikking over een restauranttafel en een bijzettafel (beiden 0.80 x 0.80 m) welke aangekleed moet worden met eigen linnen, bestek, glaswerk, tafelversiering enz. ( Look & Feel eigen restaurant).
Hij/zij bereiden een feestelijke aperitief en een amuse aan tafel voor de jury ( in de wedstrijdarena) . Samen met het uitserveren van de gerechten, het toelichten van de bijpassende wijnen en de presentatie van een showtafel ( look&feel eigen restaurant) vormt dit onderdeel de gastvrijheidsprijs 2025. De wijnen worden beschikbaar gesteld door Anfors Imperial Wijnen. Vanzelfsprekend behoort uitruimen ook tot de taken .
De materialen voor indekken van de showtafel worden door jezelf meegebracht. De ingrediënten van cocktail en amuse mogen in eigen restaurant voorbereid worden
Deelnemers worden getoetst op:
- Het voeren van een motivatie- en verkoopgesprek
- Algehele houding aan tafel
- Algemene gastvrijheid en menukennis
- En alle facetten van het vak die jou tot een geweldig persoon in de gastvrijheid maken.
Mee te brengen zaken
Van u als kandidaat wordt verwacht, dat u alle zaken meebrengt welke u denkt nodig te hebben om de opdracht tot een succes te maken.
Alles wordt en assiette meegegeven op eigen servies.
Verder zorgt de organisatie voor:
een assortiment aan wijnen*
tafelwater
brood
Restauranttafel en bijzettafel (80*80)
Beoordeling
De beoordeling begint op het moment dat u met de voorbereidende werkzaamheden start. Aperitief en amuse (zelf meebrengen, bereiding IN het restaurant) wordt beoordeeld op vaardigheid bereiding en presentatie. Tijdens de service wordt er gelet op serveertechnieken, sociale vaardigheden en timing. Verder let de jury op serveervolgorde, gastencontact en attitude.Voorwaarden
Er dient gepaste kleding te worden gedragen, bedrijfskleding is hierbij een mogelijkheid. Er is een ruimte u om te kleden. Verder is het toegestaan (zelfs gewenst) dat u middels uw huisstijl laat blijken wie u bent.
Voorwaarden
Er dient gepaste kleding te worden gedragen, bedrijfskleding is hierbij een mogelijkheid. Er is een ruimte u om te kleden. Verder is het toegestaan (zelfs gewenst) dat u middels uw huisstijl laat blijken wie u bent.
Niet toegestaan
Het gebruik van enige elektrische apparatuur is niet toegestaan tijdens de wedstrijd. Ook het gebruik van laptop en/of mobiele telefoon voor welk doeleinde dan ook, is niet toegestaan!
De jury
Beoordeling
- Het voeren van een motivatie- en verkoopgesprek
- Algehele houding aan tafel
- Algemene gastvrijheid en menukennis
- En alle facetten van het vak die jou tot een geweldig persoon in de gastvrijheid maken.
Jury
Er wordt gejureerd door vier juryleden. Deze staan onder leiding van een juryvoorzitter, die zorgt voor een ordentelijk verloop en voor beantwoording van vragen.
De jurering vindt plaats middels een rapport met daarop een uniform puntensysteem met een maximaal te behalen puntenaantal. Score vindt plaats door correcte uitvoering en zo wint degene met het hoogste puntenaantal. Deze punten worden 1:1 meegeteld in de teamscore.
Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
U ontvangt een certificaat met de score en een persoonlijke noot van de jury.
- Jury voorzitter Euro-Toques Nederland
- Winnaar ETN Restaurantprijs 2024 Björn de Waal Het Arsenaal 1309 Doesburg
- Vertegenwoordiger Le Nouveau Chef
- Vertegenwoordiger vakmedia Culinaire Saisonnier Edwin Loos
- Vertegenwoordiger Gastvrijheid
De moderator
- Yolande Vesters, voorzitter ETN & ETI
De prijs
Gastvrijheidsprijs 2025: …..
Euro-Toques Nederland: Oorkonde& goodiebag voor alle deelnemers & jury, Chef’s &Jury Portraits op website en socials
SVH: Deelnemers rapportage
Indeling werkplek
Indeling werkplek
Uitvoering
Het kookpodium bestaat uit 2 kook units waar 2 teams in 1,5 uur een 3 gangen menu presenteren aan vakjury en publiek. Aan beide zijden van het kookpodium zijn aan de Chef;s Table de plaatsen voor de juryleden zodat zij onafhankelijk van elkaar een oordeel kunnen vormen en het handelen van chef en team nauwgelet kunnen volgen. Ook productverbruik, afval en hygiëne worden meegenomen in de beoordeling. Voor de wedstrijdvloer is een “terras” ingericht met statafels en stoelen.
Wedstrijdleiding
Chef Jouke Piet Drijfhout is al sinds jaar en dag wedstrijdleider en kan de chefs goed en rustig aansturen.
Indeling van de werkplek
Alle apparatuur wordt gesponsord door:………
Er zijn 2 kookunits. Per deelnemer:
- 2 werkbanken afmeting …..
- Een combi oven met 2 rekken
- Een inductiekookplaat met 4 kookzones
- Een tafelmodelkoelkast
- Stopcontacten
Er is een gezamenlijke wasbak/gootsteen. Backstage is er een spoelkeuken. Verder aanwezig: afvalbakken, schoonmaakartikelen en voedseletiketten (INFO Foodlabels)
Voor algemeen gebruik:
- 1 diepvrieskast
- 1 vacumeermachine
– 1 snijmachine
Keukengereedschap
– Messen, klein elektrisch gereedschap en kookgerei dienen zelf te worden meegenomen Er mogen per deelnemer drie kleine stekkergereedschappen meegenomen worden.
Jury formulier
Jury formulier
EURO-TOQUES NEDERLAND GASTVRIJHEIDSPRIJS 2025 | ||||||||||
Naam deelnemer | ||||||||||
Restaurant | ||||||||||
Keuken nr. | ||||||||||
Datum | ||||||||||
Opdracht | Notities | Criterium | Punten Behaald | Punten max. | ||||||
Voorgerecht | Textuur | 3 | ||||||||
Smaak | 3 | |||||||||
Compositie | 3 | |||||||||
Gaarheid | 3 | |||||||||
Creativiteit | 3 | |||||||||
Drank/Spijs | 3 | |||||||||
Verantwoording vd chef | 3 | |||||||||
Hoofdgerecht | Textuur | 3 | ||||||||
Smaak | 3 | |||||||||
Compositie | 3 | |||||||||
Gaarheid | 3 | |||||||||
Creativiteit | 3 | |||||||||
Drank/Spijs | 3 | |||||||||
Verantwoording vd chef | 3 | |||||||||
Nagerecht | Textuur | 3 | ||||||||
Smaak | 3 | |||||||||
Compositie | 3 | |||||||||
Gaarheid | 3 | |||||||||
Creativiteit | 3 | |||||||||
Drank / Spijs | 3 | |||||||||
Verantwoording vd chef | 3 | |||||||||
Algemeen | Gebruik vd ingrediënten | 3 | ||||||||
Waste | 3 | |||||||||
Algemene indruk | 3 | |||||||||
Hygiëne | 3 | |||||||||
Productkennis | 3 | |||||||||
Totaal aantal punten behaald | 96 |
Wedstrijdschema
Wedstrijdschema
11.00 – 12.30 uur : teams 1 + 2
12.45 – 14.15 uur : teams 3 + 4
14.30 – 16.00 uur : teams 5 + 6
Je dient je op de wedstrijddag tussen 9.30 uur en 10.00 uur te melden bij de organisatie.
Iedere deelnemer krijgt een herinneringsattentie en een juryrapport.
De prijsuitreiking vindt aan het einde van de beursdag plaats bij de ETN wedstrijdarena
Van alle deelnemers wordt verwacht in correcte (koks)kleding aanwezig te zijn. In alle gevallen waarin deze wedstrijdvoorwaarden niet voorziet, beslist de wedstrijdorganisatie
|