,

Restaurant Morille met chef Dennis Willems winnaar Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2022!

We zijn in Zeeland op het eiland Walcheren. Aan de rand van Koudekerke, een kwartiertje fietsen van het Noordzeestrand, bezoeken wij restaurant Morille van chef eigenaar Dennis Willems. Na vele omzwervingen door het hele land begon Dennis hier een eigen restaurant omdat hij niet over het talent beschikt om voor een baas te werken. Dennis wilde gewoon zijn eigen ding doen. Hij doet zoveel mogelijk zelf: hij heeft een grote moestuin waar hij zijn groenten en kruiden verbouwt en daarnaast gaat hij vaak wildplukken in de duinen en omliggende bossen. Dennis en zijn vrouw Maaike hebben vier kinderen en streven ernaar om  zelfvoorzienend te zijn: zelfs de kinderen helpen soms mee in de tuin.

Dennis werkt met Zeeuwse producten als Staatsbosbeheer natuurvlees, Oosterscheldekreeft en Zeeuws wild, maar kookt vooral botanisch. Groenten, fruit en kruiden komen zoveel mogelijk uit de natuur en de eigen moestuin. De gerechten worden bereid conform het gedachtengoed van Euro-Toques. Dat wil zeggen: puur en eenvoudig koken met lokale ingrediënten volgens de seizoenen. Omdat het aanbod iedere dag anders is kan het menu dagelijks anders zijn. . In zijn zoektocht naar nieuwe smaken en originele ingrediënten wordt hij steeds opnieuw verrast door wat de natuur te bieden heeft. Na de Corona periode heeft ook Dennis te maken met het personeelsprobleem: het kleine eiland met maar een beperkt aantal vaste inwoners moet in de zomer klaarstaan voor honderdduizenden bezoekers. Daarnaast wil hij zich nog meer inzetten op duurzaamheid.  Daarom gaat hij per  september van start met een nieuw concept. Vanaf 17.30 uur kunnen de gasten aan tafel voor een aperitief. Vanaf 18.30 uur koken Dennis en zijn commis 14 creaties uit de natuur , 14 gerechtjes met het aanbod van de dag. De gerechtjes worden door de chef toegelicht aan tafel . Het bedienend personeel helpt op zijn beurt in de keuken met de opmaak van de borden. Zo groeit er een mooie wisselwerking tussen keuken en bediening waardoor de scheidslijn tussen keuken en bediening vervaagt.

Op de wijnkaart alleen wijnen uit Nederland en België. De huisgemaakte drankjes zijn van eigen bodem of in ieder geval van dichtbij en zoveel mogelijk biologisch en/of met wildpluk. Ook de bieren gaan mee in deze filosofie: wildpluk, biologisch, duurzaam…. Het “Morille-verhaal” dus. Onderscheidend, duurzaam, van dichtbij en altijd met een knipoog naar de natuur!