,

Jos van Grunsven neemt afscheid als vice voorzitter van Euro-Toques Nederland.

Jos van Grunsven

6 December j.l. heeft het bestuur op gepaste wijze afscheid genomen van Jos van Grunsven. Jos is met zijn 22 jaar dienstbaarheid het langst zittende bestuurslid van Euro-Toques Nederland. Hij is een veelzijdige chef die veel ervaring heeft in de restaurantkeuken en banqueting. Daarnaast geeft hij zijn uitgebreide ervaringen graag door aan de enthousiaste nieuwe generatie. Het ambachtelijke werk in de keuken is voor hem het credo als Euro-Toques lid. Als fervent voorstander van de regionale keuken ondersteunt hij kleine producenten in de regio en de duurzame agrarische sector.

Gedegen opleiding

Van 1971 tot 1975 deed hij zijn 1e opleiding restaurant kok om daarna zich verder te specialiseren. Van 1975-1978 studeerde hij SVH Bedrijfsvoering en Horeca, van 1978-1981 deed hij de Leraren Opleiding Consumptief aan de Hotelschool Wageningen. Van 1983 tot 1987 volgde hij gespecialiseerd SVH Restaurant kok ( koude en warme keuken en patisserie). En of dat nog niet voldoende was volgde van 1997 tot 2000 de opleiding Levensmiddelentechnologie Kwaliteitsbeheer aan de HAS Green Academy.

Een schat aan werkervaring

Een kleine greep uit zijn lange rij van ondernemingen:

  • 1985-1988: Chef Het Polmanshuis Utrecht: één van der eerste echte brasserie-restaurants in Nederland. Gevestigd in een monumentaal pand in de binnenstad met een indrukwekkende balzaal en eigentijdse inrichting.
  • 1989-1996: Chef-kok – Eigenaar restaurant Garance
  • 1996-1997: Chef-kok bij restaurant La Salle a Manger van Wulff Engel
  • 1997-2000: Food Logistic Manager and Production Manager Alpha Flight Services
  • 2001-2006: Chef-kok Eigenaar Landgoed Marienwaerdt
  • 2001-heden: Chef-kok Eigenaar Van Grunsven Cuisinier
  • 2010-heden: Chef-kok Eigenaar Proeverij Witloof

Zijn tijd in het bestuur van Euro-Toques

Vanaf 2001 nam Jos deel aan het bestuur van Euro-Toques Nederland. Eerst als bestuurslid om later op te treden als vicevoorzitter. Hij heeft samengewerkt met maar liefst 4 voorzitters en is ook zelf tijdelijk plaatsvervangend voorzitter geweest . Mooie herinneringen heeft hij o.a. aan het moment dat Cas Spijkers , net voor zijn overlijden, erelid werd van Euro-Toques. Hij heeft genoten van de uitwisselingsprogramma’s van Euro-Toques Internationaal waarbij hij samengewerkt heeft met beroemde chefs. Ook kijkt hij met plezier terug naar de alweer 10 jarige samenwerking met de beurs Gastvrij Rotterdam. Jos zal ook in de toekomst betrokken blijven bij de organisatie van deze beurs.

Jos blijft actief als chef-kok

Overigens is Jos nog steeds fulltime actief als chef-kok bij  Werkzaak Rivierenland. In het nieuwe pand is o.a. een prachtig bedrijfsrestaurant gevestigd. Personeel en gasten kunnen er lunchen. Het is bovendien een leerwerkroute waar mensen de kans krijgen om zich te ontwikkelen voor een baan bij een horecaonderneming. Jos geeft het restaurant en de leerwerkroute vorm. Jos houdt zich zijn leven lang met eten bereiden en mensen bezig. Jos: “Lekker eten is belangrijk en goed voor geest en lichaam. Daar overtuig je mensen ook van door ze simpelweg zelf kennis te laten maken met goed eten dat gemaakt is met verse en zuivere ingrediënten. Met zuiver bedoel ik dan dat er zo min mogelijk bewerkingen zijn gedaan. Het zelf bereiden van eten helpt in deze ervaring. Zelf ervaren wordt ook de rode draad in de leerwerkroute.”. “Ik wil het grootste deel van mijn tijd aan onze medewerkers besteden. Door samen aan het werk te zijn kun je communiceren en is er een wisselwerking. Zo leer ik iemand goed kennen, ontdek waar iemands talenten liggen en ook waar de mindere kanten zitten. Het is goed om beide te kennen. Vanuit die kennis kun je bepalen voor welke functies iemand echt geschikt is en dus succesvol aan de slag kan. De één blijkt een kei in de keuken te zijn en de ander is juist heel geschikt voor het persoonlijke contact en de gastvrijheid die nodig is in de bediening. Als je iemand de kans geeft om werk te doen dat aansluit bij zijn talenten stimuleer je het zelfvertrouwen van mensen. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Ik wil mensen de bagage meegeven waarmee ze zich goed kunnen handhaven in een commerciële baan.
Met de leerwerkroute leren onze mensen alle aspecten van het horeca bedrijf kennen. Ze krijgen productkennis, leren technische vaardigheden en hoe je omgaat met voedselveiligheid.”

Wij wensen Jos veel succes voor al zijn activiteiten in de toekomst!