Winnaar Young Chef Award 2023 Bart Eker loopt stage bij Chapter One ** Dublin

chapter one, euro-toques nederland, bart eker
Over Bart Eker

bart eker, kasteel kerckebosch, euro-toques nederland, young chef award 2023“ Begin 2016 begon mijn koks-carrière als stagiair bij de Bovenmeester in Steenwijk, onder leiding van Jan Nijland en later Kevin Schlaman. Hierna ben ik klassiek verder gaan leren bij Paul Stegeman in Zwolle, Restaurant ’t Pestengasthuys. Nadat ik mijn koks-diploma op zak had heb ik me verder ontwikkeld bij Hermitage in Zeist, onder Robin Drega. En dit heeft mij gebracht bij het mooie kasteel Kerckebosch, waar ik onder leiding van Devin Looijschelder mijn creatieve kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Ik kook graag simpel en elegant, laat het product spreken, en probeer daarom afleidingen tot een minimaal te houden.”

Stage bij restaurant Chapter One in Dublin.

chapter one, bart eker, young chef awardBart heeft direct werk gemaakt van de kans om een mooie stage te lopen bij een Euro-Toques restaurant in het buitenland. Zijn belangstelling ging naar Ierland: de restaurants werken hier ambachtelijk met mooie producten en Euro-Toques is hier zeer actief. De keuze is gevallen op restaurant Chapter One met 2 Michelin sterren  in Dublin  met chef Mickeal Viljanen. Bart vertrok 14 februari.

Stage ervaringen bij Chapter One**

“Twee weken geleden heb ik de kans gekregen een week stage te lopen bij één van de top restaurants van Ierland, Chapter One**. Het restaurant is in Dublin, een mooie en gezellige stad. Dit heb ik alleen op de eerste avond even kort kunnen beleven want woensdag ochtend zouden we om 9 uur aan de slag gaan. De volgende dag was het meteen gas geven, geen tijd voor chapter one, bart eker, young chef awardkoffie en weinig tijd om voor te stellen, er is een bijzondere focus en gedrevenheid in dit kaliber restaurants. Ik wist dat het hard werken ging worden maar dit was ook een reminder. De tweede dag was al iets vertrouwder en werd ik vertrouwd met wat meer verantwoordelijkheden en kon ik bijvoorbeeld met de mooiste Oosterschelde kreeften werken. Tussen de lunch en diner door is er heel veel voorbereiding te doen in weinig tijd, heel hard werken dus. Maar tijdens het service is er heel veel te zien en worden de gerechten tot in perfectie bereid. Voor mij was het interessant om de organisatie en teamwork te zien, er is geen ruimte voor zwakke communicatie of fouten. Ook was het inspirerende om de focus en gedrevenheid te zien van alle koks en de chef. Euro-Toques Nederland en VHC BV: Bedankt voor deze zeer leerzame ervaring, ik heb veel technieken en producten geleerd die ik mee kan nemen en die mij een betere kok zullen maken. Maar vooral de ervaring en inspiratie zijn dingen die ik niet zal vergeten.”

De VHC Young Chef Award

chapter one, bart eker, young chef awardDe VHC Young Chef Award is DE Jaarlijkse wedstrijd voor jonge chefs in de leeftijd t/m 28 jaar die met elkaar de strijd aangaan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Al in 1986 riep drie sterren chef Paul Bocuse koks op een dam te werpen tegen het gebruik van kunstmatige toevoegingen in voedsel. De chefs en restaurants die zich aansluiten bij de kernwaarden van Euro-Toques en werken volgens de Code van Eer mogen lid worden . In deze Code van Eer staat opgenomen dat de leden (H)eerlijke gerechten bereiden van natuurzuivere ingrediënten, bij voorkeur uit de streek en met de seizoenen in het kader van duurzaamheid. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Euro-Toques Nederland en mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Rotterdam.

De opdracht

chapter one, bart eker, young chef awardDe opdracht is dat de jonge chefs reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. De gerechten dienen hedendaags in smaak en opmaak te zijn waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. Het verleden moet een inspiratie zijn voor creativiteit en innovatief denken. Je bereidt een 3 gangen diner ( voor-hoofd-na) van natuurzuivere ingrediënten uit jouw streek en aansluitend bij het seizoen. Je krijgt van de organisatie v.t.v. een opdracht uit “Escoffier” die je tijdens de bereiding moet uitvoeren. Alle gerechten moeten op de wedstrijdvloer gemaakt worden. I.v.m. de tijdsduur verzorgt Euro-Toques basisproducten als fonds, seizoensgroenten en kruiden ( van de voorraadtafel).

De Prijs

Een week stage bij een Euro-Toques Nederland Restaurant in overleg met een bedrag van E.500,00 zakgeld voor reis- en verblijfskosten aangeboden door VHC BV Nederland.