Winnaar Young Chef Award 2023 Bart Eker gaat naar restaurant Chapter One ** Dublin

bart eker, kasteel kerckebosch, euro-toques nederland, young chef award 2023

Over Bart Eker

bart eker, devin looijschelder, kasteel kerckebosch, euro-toques “ Begin 2016 begon mijn koks-carrière als stagiair bij de Bovenmeester in Steenwijk, onder leiding van Jan Nijland en later Kevin Schlaman. Hierna ben ik klassiek verder gaan leren bij Paul Stegeman in Zwolle, Restaurant ’t Pestengasthuys. Nadat ik mijn koks-diploma op zak had heb ik me verder ontwikkeld bij Hermitage in Zeist, onder Robin Drega. En dit heeft mij gebracht bij het mooie kasteel Kerckebosch, waar ik onder leiding van Devin Looijschelder mijn creatieve kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Ik kook graag simpel en elegant, laat het product spreken, en probeer daarom afleidingen tot een minimaal te houden.”

De VHC Young Chef Award 2023

kasteel kerckebosch, euro-toques nederlandDe VHC Young Chef Award is DE Jaarlijkse wedstrijd voor jonge chefs in de leeftijd t/m 28 jaar die met elkaar de strijd aangaan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Al in 1986 riep drie sterren chef Paul Bocuse koks op een dam te werpen tegen het gebruik van kunstmatige toevoegingen in voedsel. De chefs en restaurants die zich aansluiten bij de kernwaarden van Euro-Toques en werken volgens de Code van Eer mogen lid worden . In deze Code van Eer staat opgenomen dat de leden (H)eerlijke gerechten bereiden van natuurzuivere ingrediënten, bij voorkeur uit de streek en met de seizoenen in het kader van duurzaamheid. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Euro-Toques Nederland en mede mogelijk gemaakt door Gastvrij Rotterdam.

De opdracht

kasteel kerckebosch, euro-toques nederlandDe opdracht is dat de jonge chefs reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. De gerechten dienen hedendaags in smaak en opmaak te zijn waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. Het verleden moet een inspiratie zijn voor creativiteit en innovatief denken. Je bereidt een 3 gangen diner ( voor-hoofd-na) van natuurzuivere ingrediënten uit jouw streek en aansluitend bij het seizoen. Je krijgt van de organisatie v.t.v. een opdracht uit “Escoffier” die je tijdens de bereiding moet uitvoeren. Alle gerechten moeten op de wedstrijdvloer gemaakt worden. I.v.m. de tijdsduur verzorgt Euro-Toques basisproducten als fonds, seizoensgroenten en kruiden ( van de voorraadtafel).

De Prijs

Een week stage bij een Euro-Toques Nederland Restaurant in overleg met een bedrag van E.500,00 zakgeld voor reis- en verblijfskosten aangeboden door VHC BV Nederland.

mickael viljanen, chapter one, euro-toques ierlandStage bij restaurant Chapter One in Dublin.

Bart heeft direct werk gemaakt van de kans om een mooie stage te lopen bij een Euro-Toques restaurant in het buitenland. Zijn belangstelling ging naar Ierland: de restaurants werken hier ambachtelijk met mooie producten en Euro-Toques is hier zeer actief. De keuze is gevallen op restaurant Chapter One met 2 Michelin sterren  in Dublin  met chef Mickeal Viljanen. Bart vertrekt 14 februari. We wensen hem veel succes en zullen de activiteiten op de voet volgen!