Verrassend Culinair Avontuur bij het IJssel Restaurant Deventer.

Deze week zijn we aangenaam culinair verrast tijdens ons bezoek aan IJssel Restaurant, onderdeel van het Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel in Deventer. Dit 19e -eeuwse monumentale hotel en restaurant behoort sinds 2 jaar tot de Pillows Hotels van Alex Mulder en is ingrijpend gerenoveerd tot een plaats van tijdloze elegantie en ingetogen luxe. Gelegen aan de IJssel met een onwaarschijnlijk mooi uitzicht, uitkijkend over de meanderende rivier, de historische skyline van Deventer en het vrolijke pontje dat je de hele dag overbrengt. Ook het interieur is aangenaam sfeervol en warm. Bij mooi weer moet het geweldig toeven zijn in de glazen veranda. Het hotel bevat 29 kamers, het restaurant heeft plaats voor 70 couverts. Chef de Cuisine Wouter van Leeuwen en zijn brigade werken graag met lokale producten van het seizoen. Zo komen alle zuivelproducten van de Knapenvelder Zuivelhoeve uit Raalte en de kaas van de kaaswinkel in Deventer. Bloemen , kruiden en fruit komt in de zomer uit eigen kruidentuin. We worden door onze uiterst vriendelijke gastheer Tim van Hengel naar onze tafel voor de avond gebracht. Hij schenkt ons een glas Michel Arnould & Fils champagne van 100% pinot noir met klassieke en stevige tonen van caramel en toast. Een verfijnde mousse en in de afdronk een zeer elegante frisheid. Heerlijk bij de oesters van de chef: gepocheerde fine claire oesters met sesam en wakame en een gel van passievrucht. De tweede amuse bestaat uit een steaktartaar van MRIJ rund in filodeeg met een groene kruiden crème van lavas. Het Maas-Rijn-IJssel rund is een roodbont rund met veel wit: lokaal en van beste kwaliteit. Om een totaalindruk te geven van zijn keuken heeft Chef Wouter ervoor gekozen zijn Chef’s Menu te presenteren. Gastheer Tim schenkt een glas Lionel Gosseaume Climat no.1 Touraine -Oisly 2020. Een frisse, pittige Sauvignon Blanc met elegant en tropisch fruit in de neus. Deze wijn van 100% Sauvignon Blanc past uitstekend bij het gerecht van knolselderij uit de zoutkorst, een vinaigrette van lavas en karnemelk, hangop van geitenyoghurt en aardappelkaantjes en dashi. Een veelbelovende vegetarische start waarbij de aangename zuren van gerecht en wijn elkaar perfect in evenwicht houden. Een tweede glas wijn wordt geschonken. Een Château Grand Launay blac Bio 2021 van 100% Sauvignon Gris. Helder van kleur, groene reflecties, extreem aromatisch met tonen van buxus, zwarte bes, kweepeer, perzik en nectarine. Soepel en fris bij het gerecht van langzaam gegaarde zeebaars en bereidingen van pompoen, sambai en pastinaak. De frisse citrus zuurgraad is een mooie tegenhanger van de aardse smaken van de zeebaars, het zoetzuur van de pompoen en de pittige gel van sambai. De mousseline van pastinaak brengt het gerecht mooi in balans. Onze vriendelijke gastvrouw schenkt een glas Galil Mountain Winery  100% Viognier uit Israël ( gelegen bovenin de Upper Galilee bergketen ten noorden van Haifa). Deze zeer elegante wijn met levendige aroma’s van rijpe abrikoos, perzik en eikenhout op de achtergrond past heel mooi bij het derde gerecht van Noordzeetarbot, La Ratte aardappel en een Hollandaise saus met rode kool. De gebakken tarbot heeft een mooie cuisson en is afgemaakt met verse truffel. De Hollandaise saus is pittig in zijn zuren waarbij de aardse smaak van rode kool ( zowel in de saus als gedroogd) een fijne tegenhanger is. Ook de gefrituurde boerenkool draagt bij aan een smaakvol gerecht. We gaan over op rood. Maître Tim toont een fles Julius K Klein St Laurent, een Oostenrijkse fluweelzachte rode wijn gemaakt van 100% Saint Laurent druiven. Met een fruitig, fris kersenaroma in z’n geur en stevige structuur en helder fruit in de mond past deze wijn prachtig bij het gerecht van duif wat volgt. Tot nu toe zijn alle gerechten al een lust voor de zintuigen maar dit gerecht doet daar nog een schepje bovenop. Een mooie bereiding van duivenborst van perfecte cuisson met een marbré van aardappel, zeer smaakvolle uicrème en wortel  (hutspot). Zowel de marbré als de meloeskes zijn licht gebrand. De jus van rode wijn vanzelfsprekend huisgemaakt en goed op smaak. Bieslook, aardappelkaantjes en een crumble van pistache maken dit gerecht af. Leven als een God in Frankrijk, maar dan hier aan de IJssel in dit prachtige warme gebouw. Daar volgt een glas Bordeaux Saint Estèphe Château Vieux Coutelin bestaande uit 60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% petit verdot. Door maître Tim mooi gekaraffeerd met als doel de wijn uitgebreid in contact te laten komen met zuurstof zodat de aroma’s van de wijn zich optimaal tonen. De wijn is dan ook donkerrood van kleur, heeft de intense geur van donkerfruit, cassis en bosfruit met iets van kruidigheid en tabak. Rijpe tannines en iets van ceder en laurier in de afdronk. Heel mooi bij het rood vlees en de kazen van het winterse hoofdgerecht: Black Angus, polenta met oude kaas, een crème van aardpeer en spruitjes. Aan tafel afgemaakt met een smaakvolle jus. Leuk, al die tafelbereidingen door maître en gastvrouw. Daarmee ontstaat een leuke communicatie waardoor je als gast veel informatie verkrijgt over de gerechten, de ingrediënten en de wijnen. Dit draagt zeker bij aan de totaalbeleving van een culinaire avond uit. We gaan over op de nagerechten. Hierbij wordt één dessertwijn geschonken. Een Cascina Ghercina Moscato d’Asti 2021. Alleen al de fles is prachtig. Wat ook prettig is is dat het alcoholpercentage van deze wijn slechts 5,5 % is, wel zo fijn aan het einde van de avond. Deze licht mousserende witte dessertwijn uit de Piemonte Italië heeft de intense aroma’s van de Moscato druif met lichte hints van acacia en honing. De ideale begeleider van een fris dessert. Het eerste dessert bestaat uit een moelleux van chocolade, een crumble van chocolade en een frisse sorbet van sinaasappel afgemaakt met een anijscress. Daarna volgt een bavarois van passievrucht en een panna cotta van witte chocolade en roze peper met een vinaigrette van passievrucht. Ook de merenque is gemaakt van passievrucht. Opnieuw lekker fris, fruitig met leuke bereidingen. Alles vers bereid.

Samenvattend heeft het team van IJssel Restaurant met chef Wouter van Leeuwen en zijn garde en maître Tim van Hengel bewezen dat dit restaurant op hoog culinair niveau meedraait met als doel zijn gasten te pamperen. De ambachtelijke  bereidingen zijn allen huisgemaakt van natuurzuivere kwaliteitsproducten met de seizoenen en liefst van heel dichtbij. En hiermee sluiten zijn haarfijn aan bij de filosofie van Euro-Toques Nederland. Welkom bij onze vereniging!

Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 28-12-2022.