, ,

Restaurant ’t Lieve Leven Vught van chef eigenaar Hylke van Hout.

Vandaag ging de reis naar de nieuwe locatie van restaurant ’t Lieve Leven van chef patron Hylke van Hout in Vught. Voorheen was dit restaurant gevestigd in Helvoirt waar Hylke samenwerkte met broer Lars. Lars koos evenwel voor een andere carrière zodat Hylke koos voor een andere locatie waar hij zowel de keuken als de bediening voor zijn rekening neemt. Het pand is klein, de capaciteit is zo’n 16 couverts. De keuken is open zodat je eigenlijk allen aan een chefstable zit. Het contact met de gasten is dan ook optimaal. Hylke heeft zijn werkervaring opgedaan bij restaurant De Pastorale in België, restaurant de Fuik in Aalst, restaurants Sabero en Boreas Roermond en restaurant Chalet Royal in Den Bosch. Hylke verstaat dan ook zijn vak: alles wordt huisbereid behalve ( in verband met de ruimte)  de bonbons van Patissier de Rouw in Vught en het brood van Bakker Goossens in Vught.

De kleine keuken heeft zo ook zijn voordelen: iedere dag koopt Hylke zijn verse ingrediënten bij de plaatselijke leveranciers. Het menu is dan ook steeds wisselend. Tijdens de lunch kan gekozen worden voor een driegangen menu, voor het diner kan een keuze gemaakt worden van 4 tot 6 gangen. Het is wenselijk allergieën van te voren te melden. Als amuse brengt Hylke ons een tartelette met een crème van Ras El Hanout, verse doperwten, een brunoise van knolselder, tuinkers en furikake. Smaakvol door de kruiden, lekker fris van de groenten. Een verfijnde start. Op de keurig gedekte tafel komt een mooi desembroodje van Bakker Goossens en Brabantse roomboter.

Hylke schenkt ons een glas Bigi Vigneto Torricella Orvieto Classico 2020. Een witte wijn met herkomstaanduiding Orvieto en de beste Verdejo, Trebbiano, Malvasia, Grechetto en Drupeggio druiven. Een droge frisse wijn met tonen van citrus en boomvruchten als peer en appel. Een frisse wijn bij een even zo fris voorgerecht: gebrande zeebaars met een crème van basilicum, ingelegde tomaatjes, radijsjes en komkommer, zoetzure ui en verse waterkers. Hierbij een vinaigrette van basilicum en sushi azijn. Subtiel door de smaak van basilicum in de crème en de vinaigrette.

Bij het volgende gerecht schenkt Hylke een Domaine Sauger Cheverny 2020. Een prachtige frisse wijn uit de Loire, de achtertuin van Frankrijk. De wijn heeft een heel frisse toon van de sauvignon blanc wat wordt aangevuld met wat rondeur van de chardonnay. Deze eigenschappen sluiten uitstekend aan bij de eigenschappen van het volgende gerecht: gebakken tarbot en langoustine met witte en groene asperges, gele en groene courgette, dubbel gedopte tuinbonen, een mousse van zoete aardappel en een schuim van bisque van de schalen van de langoustine. Hierbij een smakelijke lavas olie, gebrande pistache en het blad van de Oost-Indische kers. De groenten zijn lekker beetgaar en vakkundig bereid. Hylke dubbel dopt niet alleen zijn tuinbonen: ook de jonge doperwten worden dubbel gedopt. Tijdens de bereiding vertelt hij dat hij kookt op een elektrische plaat. Ook de airco en de verwarming  zijn elektrisch. Het pand is geheel van de aardgas afgekoppeld vanuit oogpunt van duurzaamheid.

Het dessert bestaat uit een sorbet van yoghurt, crème van framboos en verse framboos. De karamel crumble is lekker zoet en het geheel is afgemaakt met een rasp van pistache. Als dessertwijn wordt de Sourgal Moscato d’Asti 2021 van Elio Perrone geschonken in een bijzondere afwijkende fles. Een licht parelende witte wijn. In de neus onmiskenbaar Muskaat. De smaak is heerlijk zoet met lekker veel frisheid van de belletjes. Alweer een leuke wijn-spijs combinatie.

Samenvattend zijn we onder de indruk van het vakmanschap van Hylke. Hij maakt alles zelf van alleen de meest verse natuurzuivere ingrediënten die hij van lokale leveranciers betrekt. Door zijn dagelijkse gang naar de leverancier werkt hij niet alleen lokaal maar volgt hij ook  de seizoenen. In de keuken wordt duurzaam gewerkt. Stuk voor stuk kwaliteiten die aansluiten bij de filosofie van Euro-Toques Nederland. Het bestuur heeft dan ook unaniem besloten “t Lieve Leven toe te laten bij Euro-Toques Nederland. Welkom chef Hylke van Hout!

 

Door: Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 15-06-2022.