Michelin groene ster restaurant en evenementenlocatie  De Dyck sluit zich aan bij Euro-Toques Nederland

DE DYCK, EURO-TOQUES NEDERLAND, GROENE STER

De missie van eigenaar Reinier Kempenaar en chef Martijn Koeleman

Midden in de polder tussen vliegveld Schiphol en Alphen aan den Rijn ligt Restaurant de Dyck in Woubrugge. Letterlijk aan de dijk, tussen akkerbouw bedrijven en omgrensd door een enorme moestuin en aardappelvelden. Dit voormalige akkerbouw bedrijf werd in 2003 door eigenaar en boer Reinier Kempenaar van zijn ouders overgenomen. In 2012 werd onder leiding van chef Martijn Koeleman en zijn gepassioneerde brigade Restaurant de Dyck geopend. Een voor 99% zelfvoorzienend restaurant dat onafhankelijk functioneert door zijn eigen voedsel te verbouwen, energie op te wekken en afval te recyclen. Vanaf het begin werd gekozen de missie van De Dyck, gasten bewust maken van al het lekkers van eigen bodem, te verspreiden. De menukaart bevat hoofdzakelijk vegetarische gerechten van eigen lokale DE DYCK, EURO-TOQUES NEDERLAND, GROENE STERingrediënten met de seizoenen mee. Daarnaast worden ingrediënten van eerdere seizoenen, geconserveerd door technieken als fermenteren en inmaken, verwerkt. “Duurzaam is goed, circulair nog beter!”

De Dyck bevindt zich in een verbouwde oude boerderij  onderaan de dijk. Vanuit het restaurant bekijk je de Oude Schuur waarin varkentjes worden gehouden. Je hebt een prachtig uitzicht op de moestuin , de akkers en de boomgaard waar iedereen met een “zelfoogstabonnement” , maar ook de chefs van de Dyck, groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemetjes kan oogsten.

Wij verrassen. Wij inspireren. Samen met de natuur.

Wat direct opvalt is de passie van eigenaar Reinier, chef Martijn en ook sommelier Christiaan en het complete team. De Dyck staat voor telen met respect voor omgeving en natuur. Alleen dat gebruiken wat je nodig hebt en met zorg bereiden tot iets moois. Want alleen zo worden we samen meer bewust van wat de Hollandse bodem ons geeft en van ons vraagt. Bewust genieten is goed voor de natuur en goed voor elkaar! Chef Martijn Koeleman kiest ervoor de basis van het menu vegetarisch te houden, waarbij het mogelijk is vis of vlees als supplement bij te bestellen. Er kan een keuze gemaakt worden uit 4,6 of 8 gangen vegetarisch menu met vis, vlees of wild als supplement. De gasten zijn van alle leeftijden en vanuit alle windstreken maar met één gemene deler: een passie voor restaurants met een visie op duurzaamheid DE DYCK, EURO-TOQUES NEDERLAND, GROENE STERen innovatie. En duurzaamheid is een rode draad bij De Dyck: de keukenrestante worden gevoerd aan de eigen varkens, papier van bermgras wordt gebruikt voor de menu-bier- en wijnkaarten. Vanzelfsprekend worden alle gerechten in eigen keuken ambachtelijk bereidt, vanaf de amuse, het broodje tot de laatste friandise toe.

Toekomstvisie

Dit voor 99% zelfvoorzienende restaurant is recent beloond met een groene Michelin ster. Deze ster wordt DE DYCK, GROENE STER, EURO-TOQUES NEDERLANDuitgereikt aan chefs en restaurants die volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun normen op het gebied van ethiek en milieu. De Dyck gaat hierin nog een stapje verder.  Reinier en Martijn hebben hun ambities aangescherpt met hun circulaire ambities tot 2025 onder het motto: Duurzaam is goed, circulair is beter.

Euro-Toques Nederland

Al vanaf 1986 staat Euro-Toques Internationaal voor gezonde, ambachtelijk bereide voeding van DE DYCK, GROENE STER, EURO-TOQUES NEDERLANDnatuurzuivere ingrediënten uit de streek en met de seizoenen. “Onze boodschap is actueler dan ooit”. Wij zijn dan ook blij te kunnen melden dat Restaurant en evenementen locatie De Dyck met Reinier Kempenaar en chef Martijn Koeleman zich hebben aangesloten bij Euro-Toques Nederland!