Meet The Chef: Sybren van Dam SAAM Restaurant Amsterdam

sybren van dam, saam restaurant, minder zout, meer smaak award

Meet The Chef: Sybren van Dam SAAM Restaurant Amsterdam

Mijn naam is Sybren van Dam, geboren Amsterdammer en woon in de Jordaan. In 2019 ben ik begonnen met de opleiding Culinair Management bij Le Cordon Bleu in London. Voordat ik met mijn studie begon, heb ik bij pure C en De Librije mijn eerste sterrenervaring in de keuken opgedaan.  Londen was waanzinnig, maar een pittige studie, die ik overigens in mention bien heb afgerond op zowel Cuisine als Patisserie.  Terug in Nederland ben ik begonnen bij Restaurant Bougainvillle in Amsterdam. Hier heb ik drie onwijs gave jaren beleefd met het team.  Om aan mijn eigen ontwikkeling te blijven werken, ben verder gaan zoeken en terecht gekomen als junior souschef bij restaurant SAAM, onder leiding van chef Jasper Hermans. Hier wordt gekookt met veel Afrikaanse invloeden. Hierdoor word ik uitgedaagd om met, voor mij, nieuwe producten en technieken te werken. Dit is fantastisch!

Waarom ik mee wil doen met de zout bewuste wedstrijd?

De Nierstichting heeft mij gevraagd om jong-ambassadeur te worden. Het is vanzelfsprekend om zout in gerechten te gebruiken. Ik heb mij echter nooit gerealiseerd hoeveel schade zout kan aanbrengen aan je nieren. Hier moet je zuinig op zijn. We moeten bewustzijn kweken bij vooral jonge mensen. Ik ben er van overtuigd dat je gerechten perfect kunt ‘op zouten’ met specerijen en andere technieken. Ik ben graag de inspirator om veel zout-bewuster te leven. Opzouten!

De wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award” 2023 powered by Hanos, Nierstichting en Euro-Toques Nederland

Woensdag 20 september 2023 9.30 – 1300 uur zal op de Euro-Toques Nederland Wedstrijdvloer tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam de “Minder Zout, Meer Smaak Award”, powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques Nederland plaatsvinden. Hier zullen echte smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen of fermentatie. Dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen maar ook nog eens gezonder. Want te veel zout eten kan funest zijn voor je nieren. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nier schade en een groot deel van de mensen weet dit niet. De deelnemers zijn Chefs en hun gezel: een samenwerking van professionals en aankomende jonge talenten (“eigen”BBL/BOL leerling) die gezond en (H)eerlijk koken met minder zout. Zij gaan een drie gangen menu koken met maximaal 2 g. zout. Zij hebben daarbij de volledige vrijheid, het moet gewoon gruwelijk lekker zijn!