Meet the chef: Manuel Jansen Bronckhorster Proeflokaal Steenderen.

manuel jansen, bronckhorster preflokaal, euro-toques nederland, minder zout meer smaak

Meet the chef: Manuel Jansen Bronckhorster Proeflokaal Steenderen.

Na zijn opleiding aan de Cas Spijkers Academie werkte Manuel o.a. bij restaurant de Altena in Oosterhout, restaurant ’t Heimwee en restaurant The Hunting Lodge in Rozendaal. Daarna deed hij ervaring op in Aziatisch koken bij Orient Plaza in Nijmegen. In 2018 begon hij zijn eigen restaurant De Limus in Nijmegen wat stond voor culinaire eigenzinnigheden met een modern Frans karakter en Aziatische flair. Hier kwamen soepen, sauzen, kortom alle gerechten op de kaart uit eigen keuken. Manuel werkt uitsluitend met verse seizoens- en streekproducten van goede kwaliteit. Groenten spelen bij hem de hoofdrol. Daarnaast is Manuel één van de pioniers op gebied van bierspijsmenu’s. Bij De Limus verkocht hij 70% bier-spijs menu’s en 30% wijn/spijs menu’s. Als gevolg van de Corona crisis was Manuel gedwongen zijn restaurant sluiten waarna hij direct aan de slag kon bij Het Bronckhorster Proeflokaal in Steenderen.

De wedstrijd “Minder Zout, Meer Smaak Award” 2023 powered by HANOS, Nierstichting Nederland en Euro-Toques Nederland

Woensdag 20 september 2023 9.30 – 1300 uur zal op de Euro-Toques Nederland Wedstrijdvloer tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam de “Minder Zout, Meer Smaak Award”, powered by HANOS, Nierstichting en Euro-Toques Nederland plaatsvinden. Hier zullen echte smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen of fermentatie. Dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen maar ook nog eens gezonder. Want te veel zout eten kan funest zijn voor je nieren. Maar liefst 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nier schade en een groot deel van de mensen weet dit niet. De deelnemers zijn Chefs en hun gezel: een samenwerking van professionals en aankomende jonge talenten (“eigen”BBL/BOL leerling) die gezond en (H)eerlijk koken met minder zout. Zij gaan een drie gangen menu koken met maximaal 2 g. zout. Zij hebben daarbij de volledige vrijheid, het moet gewoon gruwelijk lekker zijn!