Lyf’s Restaurant

Vermeldingen Gidsen

Gastvrijheid en de heerlijkste culinaire gerechten die bijzonder smaakvol zijn en een genot voor het oog. Eten bij Lyf’s is een pure beleving met eerlijke en biologische producten. Met exclusieve bijpassende wijnen of een speciaal biertje van de tap.

Adres: Hoofdstraat 73, 9244 CM in Beetsterzwaag
Telefoon: 0512 385 538
E-mailadres: info@lyfs.nl
Website: https://www.lyfs.nl
Eigenaar: Martijn & Moniek Stroosma
Chefkok: Martijn Stroosma
Maitre: Moniek Stroosma

Nieuws over Lyf's Restaurant

Euro-Toques Nederland verwelkomt restaurant Lyf’s in Beesterzwaag

Door: Yolande Vesters, Euro-Toques Nederland.

Onlangs ging de reis naar Beetsterzwaag, wederom een prachtig dorp in de gemeente Opsterland in de provincie Friesland. Tussen de vele monumentale panden treffen wij restaurant Lyf’s van Chef patron Martijn Stroosma en Moniek Stroosma. Martijn werkt al vanaf 2010 als sous-chef bij restaurant Lyf’s en heeft het restaurant in 2020 overgenomen. In de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd: het restaurant is geheel verbouwd en ook de gedeeltelijk open keuken is flink aangepakt.

Het keukenteam onder leiding van Martijn bestaat inmiddels uit vijf man. Er wordt ambachtelijk gewerkt. Alles wat op het bord komt is zelf gemaakt en er wordt zoveel mogelijk volgens het “van kop tot staart principe gewerkt. Vlees en vis worden zelf gefileerd en van de resten worden de bouillons getrokken en de sauzen bereidt. No waste bij Lyf’s. Ook het ijs wordt in eigen keuken gedraaid. En dat alles van alleen natuurzuivere ingrediënten van topkwaliteit. Martijn en zijn brigade beloven de gast een pure beleving. Hij is doorlopend bezig met het verfijnen en verbeteren van de menu- en wijnkaarten. Daarbij wordt het biologische en ecologische aspect niet vergeten: ongeveer driekwart van zijn leveranciers werkt biologisch en/of biodynamisch, en dat is het vermelden waard!

Daarnaast werkt Martijn het liefst met streek- en seizoen producten om zoveel mogelijk onnodige voedselkilometers te beperken en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst. Tijdens deze laatste maanden van het jaar komen wij dan ook op de menukaart dan ook gerechten tegen met ingrediënten als kwartel, hert, paddenstoelen, knolselder, schorseneren, biet, pompoen en stoofpeer. Heerlijk om zo de seizoenen te beleven. Ook op het kaasplankje alleen biologische kazen.

Als Martijn en zijn brigade aan de slag gaan om ons te laten zien waaruit een bezoek aan restaurant Lyf’s bestaat, neemt gastheer Gydo Reinders het roer over. We worden geplaceerd in het keurig ingedekte en warme restaurant. Hij schenkt een glas Sacchetto Pinot Grigio delle Venezie l’Elfo bij de amuses: een Zeeuwsche oester met een granité van Granny Smith en Bloody Mary. De mooie droge witte wijn uit het Noorden van Italië, in de smaak krachtig en sappig met een vleugje exotisch fruit doet het hier uitstekend bij.

Dan volgt een 2e gerecht: Sweachter Angus ( de dierenarts uit het dorp heeft zijn eigen koeien) met paling en een crème van eidooier met dragon: leuke smaakvolle combinatie van vis en vlees met de subtiele smaak van dragon. Een mooie start.

Sommelier Gydo schenkt nu een Vinigalicia Abilleira D.O. Rias Baixas Albariño. Een frisse stuivende witte wijn uit Galicië met een neus van exotisch fruit, citrus en bloemen. De smaak is vol en zacht met milde zuren. Door de ligging van de wijngaarden van deze wijn in de Salnés vallei, vlakbij de kust is de invloed van de Atlantische oceaan groot: de wijn is een uitstekende begeleider voor het gerecht wat volgt: gesauteerde Coquilles St. Jacques met langoustine.

Daarbij een friszure gelly van mango en een creme van knolselder. In de Beurre Blanc zijn Sweachter boleten verwerkt waardoor dit gerecht, mede ook door de knolselder, weer uitstekend in het Herfstmenu past. De fijne balans tussen de frisse zuren van de gelly en de romige saus maken dit gerecht tot een mooie smaakbeleving.

Dan volgt het hoofdgerecht: tamme eendenborst met een jus van tonkabonen en seizoensgroenten. Op het bord bereidingen van pompoen waaronder een creme, donkere linzen, bereidingen van rode biet, rendang, Herfsttruffel en een krul eendenlever. Een smaakvol seizoensgerecht waarmee de chef toont zijn technieken goed te beheersen. De eend is van perfecte cuisson. De smaken zijn goed uitgewerkt. Het glas Cabriz Dão Tinto Colheita selecionada 2018 komt uit het hart van Portugal: de Dão wijnstreek. Met zijn evenwichtige zuurgraad en delicate aroma’s uitstekend aansluitend bij dit prachtige hoofdgerecht.

Het verfrissende nagerecht bestaat uit ijs en schuimpjes van Cardamom en boerenkwark, een cremeux van vijgen, hangop van ananas, gel van cranberries. Daarbij wordt ook nog een soufflé van peer geserveerd. En daarbij wordt ook nog een glas Sauternes Chateau Violet 2015 geschonken. In deze wijn de door botrytis aangetaste vochtarme Sémillondruiven waardoor er een elegante verfijne nobele schimmeltoets ontstaat met tonen van honing, zoete citrusvruchten, gedroogd geel fruit, vanille en acacia.

Dit is wat je noemt: Leven als een God in Beetsterzwaag.

Martijn Stroosma en zijn team doen er inderdaad alles aan de gast te verrassen en in de watten te leggen door het serveren van de heerlijkste culinaire gerechten, smaakvol en een genot voor het oog. Met exclusieve bijpassende wijnen of een speciaal bier van de tap.

Euro-Toques Nederland heet Martijn Stroosma en zijn restaurant Lyf’s in Beetsterzwaag dan ook van harte welkom!