Klassiek Frans en verrassend hip, eigentijds restaurant Avenue 43 Oss.

avenue 43 oss, euro-toques nederland

Als we restaurant Avenue 43 in Oss gaan bezoeken hebben we nog geen beeld van wat we mogen verwachten. In december 2020 kocht de Osse ondernemer Tom Sijpestijn het pand aan de Raadhuislaan 43. “Gastronomie en de hotelwereld hebben me altijd aangesproken”, vertelt hij. Tijdens de Corona periode is Avenue43 geheel opnieuw ingericht om in Oktober 2021 te openen. Chef-kok Antoon Elberse staat aan het hoofd van de keukenbrigade. Na een gedegen opleiding met adressen als De Zwaan in Oisterwijk met Cas Spijkers en De Gravin Van Buren met Walter Bloier besloot Antoon Elberse 40 jaar geleden voor zichzelf te beginnen. In dit pand aan de Raadhuislaan in Oss , recht tegenover Theater de Lievekamp, was voorheen het City Hotel en restaurant gevestigd. Hier voerde  chef Antoon Elberse ruim 40 jaar de scepter. Inmiddels is hij dus Chef-Kok bij Avenue43. Daarnaast is Noud Manders aangetrokken als bedrijfsleider en maître. Noud begon zijn carriere bij Inter Scaldes in Kruiningen als gastheer en heeft  ook een aantal jaren als gastheer gewerkt bij het Okura hotel Amsterdam en zo het gastheerschap ontwikkelt onder leiding van Noelle van de Wittenberg.
Zelf omschrijven ze Avenue43 als een eigentijds, hip, Frans restaurant waarbij producten van hoge kwaliteit worden bereid. Op het menu voor ieder wat wils met een afwisseling van vis-, vlees- en vegetarische gerechten. Er wordt alleen gewerkt met verse en mooie producten en er wordt eerlijk gekookt: de smaken van de verse producten blijven herkenbaar: “What you see is what you get”. Het menu wisselt met de seizoenen. Als eerste amuse van de chef van het Herfstmenu wordt een herfstblad met de smaken van Parmezaan en kastanje geserveerd opgevolgd door een 2e amuse:  een krokantje van brioche met een gepocheerd eitje en een parelmoer lepel met ANNA Dutch kaviaar. De gastvrouw schenkt mijn tafelgenoot een glas Veiga Da Princesa Albariño Rïas Baixas. Een heerlijke jeugdige, droge witte wijn van optimaal rijpe Albariño. Aromatisch, sappig en verfijnd met een stuivend aroma van groene appel en limoen. Een uitstekende avenue 43 , euro-toques nederland, frans klassiek, verrassend hip en eigentijdsbegeleider van het visvoorgerecht wat volgt. Als voorbereiding wordt aan tafel de paling ( in de keuken reeds 6 minuten gerookt) onder een glazen stolp aan tafel nogmaals gerookt voor de beleving ( rook apparaat Belgisch bedrijf Cnudde). Dan volgt een staande ring van rode biet en yuzu met een cannelloni op basis van gele wortel en een crème van paling op een vinaigrette van mosterd en basilicum. Daarbij aan tafel geserveerd de lauwwarme gerookte paling met een salade van gele biet en een taco van spinazie. Ook een fijne tafelbereiding voor het voorgerecht van vlees: een klassieke steak tartaar à la Avenue 43. De gast maakt zelf een keuze uit de ingrediënten ansjovis, peterselie, augurk, sjalot, kappertjes en geheime saus op basis van mosterd van de chef en Worcesterchire saus.  Het is al lang geleden dat we hebben mogen genieten van uitgebreide tafelbereidingen. De tafelbereidingen leveren een extra dimensie aan de totaalbeleving. Er ontstaat een interactie tussen gastheer, -vrouw en de gast. Tevens worden ook andere gasten geanimeerd en de keuken wordt verlicht. Nadat de gast heeft voorgeproefd of de smaak naar wens is wordt het gerecht afgemaakt met een eidooier ( v.t.v. diepgevroren) op mooi gedresseerd bordje met verschillende structuren van komkommer en ingelegde mosterdzaadjes. Bij het hoofdgerecht met vis schenkt de gastvrouw een glas Christian Ninot Meursault 2018. Een feestje in het glas wat je bij een topper uit de Bourgogne mag verwachten: boter vetje en zelfs een beetje popcorn. Een gebalanceerd samengaan met de zeebaarsfilet met krokantje van inktvis, een kus van daslook, brandade en bergamot daaronder sous vide gegaarde jonge prei. De vinaigrette is op basis van sushiazijn peterselie en kappertjes. Er volgt weer een tafelbereiding : Noud bereidt aan tafel de Stroganoffsaus à la Avenue43 . Er is bewust gekozen de saus apart te bereiden, zodat als de gast wenst de tournedos kan proeven zoals die puur is, eerst gaat de sjalot in de pan en wat pancetta. Daarbij komen cantharellen, knoflook en tomaat. Vervolgens komt een scheutje Gorbatsjov wodka en wordt het geheel afgeblust met kalfsjus. Tenslotte worden room en peterselie toegevoegd om het af te werken. Uit de keuken volgt de tournedos met verschillende soorten seizoen groenten zoals rode biet en wortel waarbij de Stroganoffsaus wordt geserveerd. Hierbij geschonken was een prachtige rode wijn uit Zuid-Afrika, Cederberg merlot-Shiraz. Heldere volrode en geurige rode wijn. Op onze vraag hoe dat moet met de tafelbereidingen bij een volgeboekt restaurant vertelt Noud dat ze bewust hebben gekozen maximaal 3 tafels tegelijk binnen te laten komen om zo de tafelbereidingen te kunnen spreiden. Dan volgen de nagerechten. Voor mijn tafelgenoot de Dame Blanche Avenue43 stijl met de structuren van een dame blanche maar dan omgedraaid: parfait van pure chocolade, de saus van vanille en smaken van amandel en bros van witte chocolade en voor ondergetekende het Herfstdessert: een eclair gevuld met framboos en braam met smaken van koffie, vijg en daarnaast een  ijsparfait van pompoen ( in pompoenvorm). Beide smaakvolle desserts, alles huisgemaakt en plaatjes op het bord. Hier spreekt jarenlange ervaring en vakmanschap en een team wat uitstekend op elkaar is ingespeeld. We zijn gecharmeerd van het gebruik van alleen pure producten, zonder kunstmatige toevoegingen  van hoge kwaliteit die vakkundig verwerkt worden tot juweeltjes op het bord. Ook bij het kopje koffie een ruime keuze uit huisgemaakte friandises . Heerlijk om weer eens te kunnen genieten van klassieke smaken in een hip, fris en vernieuwend concept. Welkom restaurant Avenue 43 bij Euro-Toques Nederland. 

30-10-2023, Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland.