Jordan Prince , winnaar van de Young Chef Award 2024

Woensdag 25 september 2024 werd tijdens de horeca vakbeurs Gastvrij Rotterdam op het Euro-Toques Nederland Kookpodium gestreden om de “Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf Award 2024”. Op het podium zagen de toeschouwers jonge veelbelovende talenten van restaurants aangesloten bij Euro-Toques Nederland. Deze jonge talenten waren  allen bekend met de kernwaarden van deze internationale vereniging van ambachtelijk werkende koks. Zo werd er alleen gewerkt met natuurzuivere kwaliteitsproducten, liefst van heel dichtbij om zo milieu belastende foodmiles tot een minimum te beperken. Er werd gebruik gemaakt van seizoensgebonden producten om zo de natuur te respecteren en authentieke smaken te garanderen. Tijdens deze wedstrijd moest er in tenminste één gang 2 bereidingen van kalfsvlees verwerkt worden. Tevens moest er één recept uit de koks-kookbijbel Escoffier verwerkt worden als respect naar de culinaire tradities gecombineerd met het hedendaagse.

Jong en ambitieus deelnemersveld

Opvallend was het hoge niveau en de sterke ambitie van alle deelnemers. De lat werd hoog gelegd wat resulteerde in mooie, smaakvolle gerechten. Unanieme winnaar van de “Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf”, Jordan Prince is werkzaam bij restaurant Morille* in Koudekerke en volgt ook de Cas Spijkers Academie Curio Breda. Hij viel op vanwege de sterke relatie met eigen geteelde groenten, kruiden en bloemen of gebruik van lokale producten uit een gebied van 15 km rondom het restaurant. Deze ingrediënten werden met eigentijdse technieken en een hoge mate van creativiteit verwerkt tot (H)eerlijke gerechten.

Jordan Prince wint

Jordan volgt na zijn opleiding tot zelfstandig werkend kok de Curio Cas Spijkers Academie Breda. Tijdens deze drie jarige gespecialiseerde koksopleiding heeft hij werkervaring opgedaan bij restaurants ’t Binnenhof Goes, InterScaldes** Kruiningen en Morille* Koudekerke. Naast een basis van klassieke technieken heeft hij veel ervaring opgedaan met hedendaagse technieken als fermenteren en het bereiden van kombuche, koji’s en miso wat een wereld van smaken en structuren biedt. Hij werkt graag met lokale- en seizoensproducten . Bij restaurant Morille met chef Floris Vriens werkt hij zelfs uitsluitend met ingrediënten uit een straal van 15 km. rondom het restaurant, veelal uit eigen moestuin, wildpluk ( paddenstoelen, duindoornbes etc.) of van lokale producenten.

Het winnende menu

Jordan is van nature bescheiden en moest even nadenken aan de wedstrijd deel te nemen. In eerste instantie vond hij het erg spannend, maar uiteindelijk was het een erg leuke en inspirerende ervaring die hij niet had willen missen. Als voorgerecht werd een ravioli van rivierkreeft gepresenteerd met vlierbloesem, karnemelk en zilte groenten. In het hoofdgerecht werd de opdracht volgens Escoffier en het kalfsvlees verwerkt. Op het bord een zacht gegaarde kalfssukade geglaceerd in eigen jus en kalfshersens bereid als zwezerik. Hierbij Pommes Anna, peterseliewortel en een á la minute geklopte Bearnaise saus. Het dessert bestond uit 2 gerechtjes: op het eerste bordje een nagerecht van yoghurt, braam en venkel, op het tweede bordje: cannelloni gevuld met hazelnootcrème, bergamot bloem en gefermenteerde braam.

De toekomst

Jordan zit in het laatste jaar van zijn Cas Spijkers opleiding gespecialiseerd kok. Binnen enkele maanden doet hij hiervoor zijn examen. Inmiddels heeft hij een gezinnetje gekregen en heeft hij een huis gekocht. Een druk bestaan dus. Na de zomervakantie is er ruimte om dankbaar gebruik te maken van zijn stage beurs die VHC B.V. ter beschikking heeft gesteld. Hij is voornemens dan stage te gaan lopen bij één van de Euro-Toques Spanje sterrenrestaurants. Uiteraard gaan wij dit volgen.