In Memoriam Eric Frericks, l’Ami d’Euro-Toques Nederland

eric frericks, euro-toques, i.m.

Het bericht dat l’Ami d’Euro-Toques Nederland Eric Frericks dinsdag is overleden heeft ons allen enorm geschokt.

eric frericks, euro-toques, i.m.Eric was slechts 37 jaar en zat zoals we hem kennen altijd vol energie en plannen. Zo was hij oprichter & beheerder van de facebook pagina Chefkoks / Koks / Gastheer / Gastvrouw / Patissiers, Kok bij De Duynsberg, Friend of Euro-Toques België, ambassadeur bij Culibel en winnaar van de SVH Horeca Award 2023.

Eric vertelde: “Nadat ik als 10-jarige deelnam aan een Kinderkookcafé wilde ik kok worden. Door mijn autisme en leerproblemen ging dat echter niet vanzelf. Maar dankzij de speciale opleiding van Prins Heerlijk & de Rooi pannen in Tilburg, werk ik nu in de keuken van Senioren Residentie de Duynsberg”. Met jouw enthousiasme en doorzettingsvermogen wilde je inspiratie bieden en aandacht vragen voor anderen die in hetzelfde schuitje zaten als jij. Je liet zien hoe mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt heel goed in de keuken aan de slag kunnen met structurele begeleiding.

eric frericks, euro-toques, i.m.Eric kwam dan ook dagelijks voorbij op zijn facebook pagina’s en schreef daar regelmatig over zijn visie. Voorbeeld van zijn  levenswerk is het volgende bericht wat hij plaatste en vast heeft gezet:

“Geachte vakgenoten , ondernemers
Ik als oprichter van Chefkoks / Koks / Gastheer / Gastvrouw / Pattisier en ik als L’ Ami d’ euro Toques Nederland en ik als ambassadeur van happy horeca zet me in met hart en ziel in voor het volgende:
Het personeels te kort groeit in onze branche de horeca.
Is het nu niet eens tijd voor verandering? En waar heb ik het dan over? Over de verandering om het zelf opleiden op maat te gaan aanbieden. Waarom? Omdat ook het aantal jongeren met een lichte verstandelijke beperking wat werkeloos thuis zit groeit.
Daarom roep ik nogmaals op naar alle horeca ondernemers onder u allen om deze verandering te omarmen en door te voeren.
Want laten wij nu als horeca een kleine stap zetten in het personeels te kort terug te dringen door ook deze jongeren opleiding op maat binnen uw eigen horeca onderneming aan te bieden.
euro-toques nederlandDat zal echt de enige manier zijn om aan goed en zeer gemotiveerde horeca werknemers te komen. En ja het kost echt meer tijd en energie maar als je als horeca ondernemer daar goede afspraken over maakt met het uwv dan valt er vaak wel afspraken over te maken dat deze jongeren via een regeling binnen uw bedrijf kunnen werken zonder dat de ondernemer het veel geld kost.
Maar ook in de politiek moet er anders gekeken gaan worden naar jongeren zoals ik en zoals vele , want wij kunnen echt meer dan de politiek denkt en ook meer dan de overheids instellingen denken , kijk naar mijn verhaal want ik run met een heel van vrijwilligers het grootste horeca kennis en inspiratie netwerk van Nederland wat wij vrij en zonder geld runnen maar voor en door vakgenoten gerund horeca kennis en inspiratie netwerk wat richting 44 duizend leden gaat ondanks mijn vorm van autisme , vele van u kennen mijn succes verhaal maar hoe gaaf zou het zijn als mijn succes verhaal bij de politiek terecht zou komen ! Daarom delen delen en nog eens delen me nu toch echt tot jullie allen, ik zie op ons netwerk chefkoks/koks/gastheren/gastvrouwen/patissiers op Facebook met eric frericks, euro-toques, i.m.bijna 43,777 horeca vakmensen zo gigantische veel vacatures voor allerlei functies binnen de horeca branche , maar waar ik me al jaren voor inzet het opleiden van jongeren met een lichte verstandelijke beperking hoor en zie ik nergens terug. Maar wij en met wij bedoel ik de hele horeca moeten nu echt gaan begrijpen dat het werven van 14 en 15 jarige nu echt voorbij is, want daar hoor je ook alleen maar over dat ondernemers makkelijk kiezen voor 14/15 jarige die niet zeuren , niet mauwen , die lange dagen maken , vaak onder betaald krijgen die tijd is nu toch echt voorbij. Er zal nu echt een omslag binnen de horeca moeten komen om echt te gaan investeren in het opleiden van jongeren met een licht verstandelijke beperking , en ja dat opleiden daarvoor moet er ook een goede leermeesters staan, maar als je als horeca ondernemer nou eens verder denkt aan je toekomst dan kun je niet onder het opleiden van de jeugd.
Want wij als horeca hebben jaren lang weg gekeken om echt te investeren in het opleiden van een jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Maar ik weet uit eigen ervaring binnen het bedrijf waar ik nu werk daar krijgen jongeren met leerproblemen eric frericks, euro-toques nederland, i.m.en een lichte verstandelijke beperking de mogelijkheid om op hoog niveau opgeleid te worden en daarna door te stromen naar de reguliere horeca, ik heb zelf ook binnen dat bedrijf waar ik nu onder vast contract sta me opleiding gedaan. En kijk waar ik nu sta, de tijd is nu echt gekomen om als horeca het goede voorbeeld te geven door ook jongeren met leerproblemen en een licht verstandelijke beperking op te gaan leiden. Want we staan te springen om personeel , deze jongeren zijn echt een giga aanwinst voor uw bedrijf als zij de mogelijkheid krijgen om op een goede manier opgeleid te worden binnen uw bedrijf. Daarom dat ik er keer op keer aandacht voor vraag om daar als horeca ondernemer nou eens echt serieus over na te denken! Want opleiden van personeel is nu echt de enige oplossing en ook voor de toekomst voor uw bedrijf. Ik hoop dat dit bericht een flinke discussie los maakt want ik wil en hoop dat mede door mijn verhaal te delen dat horeca ondernemers met een positievere blik naar jongeren zoals ik en zoals vele met een beperking gaan kijken. Ik hoop dat dit bericht flink gedeeld gaat worden. Want het aantal jongeren met leerproblemen en of een licht verstandelijke beperking die werkeloos thuis zitten door de sticker die ze opgeplakt krijgen vanuit de overheid stijgt alleen maar gigantische. Dus laten wij als horeca hier een groot voorbeeld in zijn door deze jongeren massaal op te gaan leiden, soms kom ik in mijn leven hele bijzondere vrienden tegen  die mij inspireren om te doen wat ik nu doe. Me inzetten voor erkenning voor jongeren zoals wij binnen de horeca branche”.
Dank je wel, lieve Eric, voor wie je was. Met je enthousiasme , ongeduld en doorzettingsvermogen kreeg je toch steeds weer dingen gedaan  die schier onmogelijk leken. Dat heb je toch maar bereikt! Rust zacht.