Hemels genieten bij G7 Food & Drinks Sittard van Maître Danny Meijers en Chef kok Rik Opstals.

Deze week ging de reis naar het Zuiden: Sittard. Sittard is een stad in Nederlands-Limburg. In het Overgangsgebied tussen Midden-Limburg en het Zuid-Limburgse heuvelland. Het is één van de oudste plaatsen in Nederland en de op één na oudste stad van Limburg, na Maastricht. Op de mooiste plek van Sittard vind je het historische Gruizenkerkje. Hier bezoeken we restaurant G7 Food & Drinks van maître patron Danny Meijers en chef patron Rik Opstals. Op deze locatie bieden zij drie verschillende ervaringen. Beleef het restaurant vanuit het eeuwenoude vakwerkhuis uit 1593 aan de Gruizenstraat 7 en kijk mee in de keuken, kies uit hemels genieten in het Gruizenkerkje anno 1634 of laat je verrassen op een zomerse avond op het intieme terras. In de keukenserre kun je het werk van chef Rik Opstals en zijn brigade van dichtbij beleven. Hier maakt Rik van herkenbare ingrediënten uit eigen moestuin en omgeving bijzondere en verrassende gerechten. In het Gruizenkerkje geniet je in historische sfeervolle ambiance van spannende wijn-spijs combinaties die maître sommelier Danny en zijn team graag aan tafel toelichten. Wij nemen plaats in het Gruizenkerkje, ingetogen omgebouwd tot een sfeervolle ambiance. Onder genot van een bruisend aperitief genieten wij van een drieluik van smakelijke amuses van pompoen : een meringue van pompoen en rode ui, een poffertje van pompoen waarop gerookte IJsselmeer paling en een cremeux van pompoen met rode peper, sinaasappel en gember. Leuke gerechtjes met het seizoen product pompoen. Chef Rik werkt in zijn keuken het liefst met pure, eerlijke producten van regionale herkomst en volgt de seizoenen. Om  een steentje bij te dragen aan het milieu werkt hij zo veel mogelijk met duurzame producten. Een groot deel van de groenten, kruiden en bloemen komen uit eigen moestuin. Op tafel onder een stolpje roomboter met eigen gedroogde bloemetjes en kruiden, Zeeuwsche Zoute en eigengemaakt desembrood. De eerste wijn van het arrangement wordt geschonken. Een La Croix Gratiot Picpoul de Pinet “Brechallune”2021 van de jonge wijnmaakster Anaïs die het domein zo’n 8 jaar geleden nieuw leven in heeft geblazen en inmiddels opvalt met haar mooie , zeer goed gemaakte wijnen uit de Languedoc. Deze witte Picpoul smaakt droog, ziltig en kruidig met een frisse afdronk. Uitstekend in combinatie met  het eerste gerecht van ons 7 gangen verrassingsmenu: een bonbon van Beekridder met Boskoopappel dragon en ingelegde koolrabi. Daarbij zalmeitjes en bloemen en kruiden van eigen kweek. De Beekridder is overigens een unieke vis: hij heeft een verfijnde zalmachtige smaak, een unieke delicate structuur en wordt op duurzame wijze gekweekt door het Betuwse bedrijf Streekvis van aquacultuur bioloog Jelle Busscher. Hierna volgt een signatuur gerecht: steaktartaar van gefermenteerde zwarte wortel, mierikswortel, sesam en ponzu. Een bijzonder mooie uitvoering: strak op het bord, prachtig van kleur en zeer smaakvol. In het glas Johannisberger Schwarzenstein Riesling 2020 van G.H. von Mumm van 100% met de hand geplukte Riesling druiven . In de neus aanwezig citrusfruit, lichte perzik en groene appel en peer gevolgd door wat hooi. In de mond duidelijke mineraliteit , frisse zuren , pitfruit en citrus. Een spannende wijn spijs combinatie met de frisse zuren van de gefermenteerde zwarte wortel. Ook het derde gerecht is weer een lust voor de zintuigen, zowel wat betreft smaak als opmaak. Mooie kraak verse Zeeuwsche mosselen, wortel en prei met een schuim van groene curry. Hierbij een glas Grüner Veltliner Königsberg 2021 van Weingut Gschweiger. Een lichte, frisse, strakke witte wijn van 100% Grüner Veltliner druiven uit Oostenrijk. Met zijn frisse zuren en stuivende groene aroma’s past deze wijn uitstekend bij de mosselen en de lichte kruidigheid van de groene curry schuim. Hierna volgt een glas Spätburgunder Edition 21 Saffenberg van Mayschoss Altenahr. Een complexe Spätburgunder met zachte tannines. Door de 6-8 maanden rijping in 6 jaar oude eiken vaten gaan de aardse tonen uitstekend samen met het volgende gerecht wat Danny ons brengt. Parelgort en eekhoorntjesbrood met hennenei, een saus van miso afgemaakt met truffel . Een smaakvol seizoen gerecht en een mooie wijn spijs combinatie. Het hoofdgerecht volgt. Filet en stoof van hert met een mousseline van pompoen en een jus van eigen vlees met lavas. Een perfecte cuisson van het vlees en mooi op smaak. De herfstgeuren stuiven van het bord. De presentatie van het gerecht en het kleurenspel van de ingrediënten zijn een kunstwerkje op zich. Het is waarlijk hemels genieten in het Gruizenkerkje in Sittard. In het glas La Finca Museum La Renacida 2020. Een complexe en delicate rode wijn met een aromatische geur van rood fruit, florale tonen en sinaasappelschil. De smaak is rond, subtiel en delicaat en met zijn zijde zachte tannines een uitstekende aanvulling van het gerecht. Bij het (1e) nagerecht van aardpeer, rozenbottel, witte chocolade en ganzenlever een glas Chateau de Calce Rivesaltes Hors d’Age Doux Naturel. We zijn nu werkelijk in de hemel beland. Heerlijke aardse smaken van aardpeer en ganzenlever begeleid door een elegante zoete smaak en een rijk aroma van druiven, perzik, honing en bloesem. Als afsluiter een 2e nagerecht. Dit keer lekker fris met peer, passievrucht, karamel en kardemom en perfect in combinatie met de Chardonnay Late Harvest, een wijn van heel dichtbij, nl. uit Limburg.

Wij zijn overtuigd: bij G7 Food & Drinks van Danny Meijers en Rik Opstals is het meer dan goed toeven. Een unieke ambiance, smaakvolle en prachtige gerechten, heerlijke wijnen en dat alles ook nog eens zoveel mogelijk uit de streek en met de seizoenen. Wij komen zeker terug.