Frans gastronomische keuken en Friese lokale producten bij Le Petit Bistro Sneek.

Restaurant Le Petit Bistro in Sneek is ons niet onbekend. De vorige eigenaar was immers ook aangesloten bij Euro-Toques Nederland. Vanaf januari 2021 hebben Jeroen van der Geest en Benthe Smithuis het roer overgenomen. Na een verbouwing in de Corona periode zijn zij vanaf juni 2021 aan de slag gegaan met een geheel nieuw concept: het intieme restaurant in het centrum van Sneek heeft slechts plaats voor 14 couverts. De keuken is geïnspireerd door de Frans gastronomische keuken met invloeden van de Friese lokale producten. Aangezien zij elke dag verse producten binnen krijgen van veelal lokale leveranciers werken zij met een vast menu wat daardoor dagelijks wisselend kan zijn. De amuse bestaat uit een krokantje van aardappel met een crème van gefermenteerde knol, een gel van gekarameliseerde uitjes en mosterdkruid. Lekker pittig, lekker vegetarisch. Een mooie bereiding van groenten met een glas Mas de Mas Chardonnay Viognier 2020 uit de Languedoc. De kleur is strokleurig, de neus is elegant met een kern van tropisch fruit, perzik, witte bloemen een vleugje vanille en geroosterd brood. Een frisse smaak met een lange afdronk van fruitige noten, uitstekend passend bij het vegetarische gerechtje. Jeroen brengt het voorgerecht. Een tartaartje van makreel, daarop een gelei van wei, parels van gefermenteerde komkommer, zeekraal en goudsbloem. Het geheel wordt afgemaakt met een schuim van komkommer en sushi azijn. De frisse zuren van de komkommer en de wei zijn in goed evenwicht met de makreel die van zichzelf vet is. Jeroen schenkt een glas Donatushof Riesling Trocken van Weingut Michael Frank bij de makreel, een fruitige witte wijn die uitstekend bij visgerechten past, een uitstekende begeleider van de makreel. Het volgende warme tussengerecht is een moot op de huid gebakken koolvis met een poeder van salie en een schuim van aardappel. Lekker stevig stukje vis, heerlijk op smaak gebracht met zeezout en salie. De crumble bevat quinoa, boekweit en gepofte rijst en  brengt een leuke bite in het gerecht. De kruidige tonen zijn afkomstig van de dille olie en de smaakvolle cressjes ( Affila, noten, mosterd) . Jeroen schenkt bij dit warme vis tussengerecht een glas Dürnberg Grüner Veltliner Falkenstein met een bleekgele kleur en groene schitteringen. De aroma’s zijn van gele appels, witte peper en citrusvruchten. In de mond ook kruidige tonen met mineralen en fijne witte peper. Sappig, crispy en elegant en daarmee een mooie begeleider van dit smaakvolle gerecht. Hierna volgt een warm vleesvoorgerecht van speenvarkensfilet. De varkensfilet is langzaam gegaard op 62 graden in beurre noisette waarop een gelei van kweeperen. De groene asperges zijn geroosterd en bedekt met een krokante crumble met rozemarijn en honing. Onder het mosterdkruid een frisse crème van artisjok en groene appel. De jus die Jeroen schenkt is afgemaakt met appelstroop. De varkensfilet is perfect gegaard door de bereiding op lage temperatuur en is daarmee supermals. De jus maakt het geheel tot een mooie smaakbalans. De Kressmann Grande Reserve Graves Rouge is gemaakt van de Merlot en de Cabernet Sauvignon druif. De wijn heeft een volle body, lichte zuren en een lange afdronk is daarmee een goede begeleider van dit smaakvolle gerecht. Het hoofdgerecht bestaat uit Hollandse boerderij eend met een jus van rode wijn, bloemkool crème, aardappel, meiknol, wortel en gepofte knolselderij. Op het bord een poeder van prei. De boerderij eend is krokant gebakken op zijn vel en heeft een prima cuisson. De bereidingen van groenten maken het gerecht tot een plaatje. De poeder van prei geeft het geheel een kruidig smaakaccent. Het glas  Chateau Du Vieux Parc Cuvée Pierre Mialhé Corbières 2019 heeft een dieprode, bijna zwarte kleur. Hij heeft een rijke geur van kruiden, zwart fruit, wat cacao. In de mond een volle, soepele smaak, rijk met veel rood fruit, iets kruiden, heerlijk elegant en doordrinkbaar, goede balans met zachte tannines in de afdronk. Deze wijn is breed inzetbaar en hoewel je dat niet zou verwachten door zijn dieprode kleur past hij uitstekend bij de boerderij eend. Dan schenkt Jeroen de dessertwijn. Een glas Aaldering Noble Late Harvest 2016 uit Zuid Afrika Westkust Stellenbosch. Gemaakt van de Sauvignon Blanc. De wijn heeft een intense gouden tint. In de neus mooie Botrytis-tonen met honingraat en abrikozen. In de mond sappige aroma’s van gedroogde peren en groene vijgen samen met heerlijke sucrositeit en een elegante, aanhoudende afdronk. Een perfecte begeleider voor het zoete dessert wat bestaat uit een mousse van groene appel gevuld met boerenjongens. Daarop boerenjongens, een gel van brandewijn ingekookt met kaneel en steranijs, en hangop. Een mooie tuille maakt het gerecht af. Chef Jeroen en rechterhand Gavin Kools ( werkte voorheen bij Euro-Toques Nederland bestuurslid Evert van Dilst) hebben bewezen het ambacht te verstaan en graag te werken met pure, natuurzuivere producten uit de buurt en met de seizoenen. Zij voldoen hiermee aan de Code van Eer en wij verwelkomen hen dan ook graag bij Euro-Toques Nederland!

Door Yolande Vesters 30 maart 2022.