Euro-Toques Nederland verwelkomt restaurant Lokaal op Hatsum te Dronryp

Door: Yolande Vesters Euro-Toques Nederland.

Kan een zwart-witafbeelding zijn van buitenshuis

Restaurant Lokaal op Hatsum is gelegen in Dronryp Friesland. Het is een veelzijdige locatie voor lunch, diner, bruiloften en partijen. Ook de zakelijke markt kan hier terecht. Het restaurant is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer en ligt centraal tussen Leeuwarden, Harlingen en Franeker. Het restaurant is geopend vanaf donderdag t/m zondag. Eigenaar Corné van der Erve is bekend in de culinaire wereld als oud-eigenaar van Spinoza in Leeuwarden en voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Friesland. Naast het runnen van restaurant Lokaal op Hatsum is zijn toekomstdroom een streeksupermarkt te openen in samenwerking met de boeren uit de omgeving. Het motto van Corné is: “Goed eten is de basis van geluk!” Chefkok Hugo Wijbenga kookt alleen met de kakelverse seizoen ingrediënten uit de regio. “De passie die de boeren, chefs en kelners voor hun vak hebben, resulteert in ultiem geluk bij de gasten.”

Er wordt gewerkt met een dagelijks wisselend “menu du chef” waar een keuze gemaakt kan worden voor 5,6 of 7 gangen. Corné: “Het zijn de lokale boeren die zich dag en nacht met passie inzetten voor de beste producten. De chefs selecteren de juiste smaakcombinaties en de kelner/gastheer geeft zijn beste advies voor een goed bijpassend glas wijn.”

Vandaag bezoeken Rob Franken, secretaris Euro-Toques Nederland, en zijn vrouw Conny restaurant Lokaal op Hatsum. Chef Hugo Wijbenga inspireert zijn leerlingen en leidt hen op tot enthousiaste vakgenoten die graag met hem samenwerken. De keuken is dan ook mooi, ruim en schoon, magazijn en koelingen zijn goed op orde.

Bij restaurant Lokaal op Hatsum wordt gebruik gemaakt van het regionale aanbod. Kaas en zuivel komt bijvoorbeeld van boerderij Op de Him, vlees van Annie( De Zomerschuur), varkensvlees en praam van Jaap Frerichs ( De Kempenaar) en Black Angus van de Angus Groep uit Olerterp.

De eerste amuse is een mousse van zeewolf met wad (wat) Hollandse garnaaltjes en cress van de plaatselijke kweekster. De tweede amuse bestaat uit een kerriesoepje met weidelam, tomaat en krokantjes van praam.

Bij het voorgerecht van gemarineerde zalm, zalmtartaar en een crème van Oloroso wordt een mooi glas Sauvignon Blanc Caillou 2019 geschonken. Een fruitige wijn uit Comte Tolosan, het zuiden van Frankrijk. Weinig zuren, wel het fruit wat je van een sauvignon mag verwachten. Opvallend zachte structuur. In de smaak veel tropisch fruit en citrus. Sappig en doordrinkbaar .

Het tussengerecht is een kleine Flammkuchen met lokale geitenkaas, vijg, ingemaakte rode uien en een siroopje van balsamico. De sommelier schenkt hierbij een Verdejo El Coto 2018 van 100% Verdejo druiven uit de Rioja. Een zachte frisse witte wijn met smaken van tropisch fruit met wat kruidigheid van venkel en anijs.

Het hoofdgerecht volgt: Entrecote, mousseline van pastinaak, verse sperzieboontjes met praam, kaantjes van de entrecote zelf en naar keuze een truffel- of een rode wijnsaus. Daarbij verse salade, gebakken aardappeltjes met crème fraiche en dun gesneden rode ui: heerlijk. Mooie verse streek- en seizoens producten.

Hierbij wordt een Malbec van Caillou 2018 geschonken: Op en top Malbec: donker paarsrood en met een zwoele geur. Allerlei aroma’s springen het glas uit zoals rijpe pruimen, kersen en een lichte kruidigheid. Vol en romig van smaal, plezierig aangevuld door fijne zuren. Zijdezacht. Een allemansvriend. Chef Hugo is geschoold met de klassieke Franse keuken en op en top vakman. Fonds, soepen en sauzen worden zelf gemaakt. Wild wordt ( in het seizoen) zelf verwerkt. Er wordt alleen gewerkt met streek- en seizoen producten van uitstekende kwaliteit. Er wordt geen gebruik gemaakt van additieven. Alles komt vers uit eigen keuken.

Het nagerecht is een panna cotta met een mutsje van eiwitschuim en citrusfruit. Een lekkere frisse afsluiting van een heerlijk maal. Bij de koffie tot slot huisgemaakte friandises van witte en donkere chocolade, Madeleines en amandelkoekjes.

Euro-Toques Nederland verwelkomt restaurant Lokaal op Hatsum als nieuw lid.

22-07-2021