Euro-Toques Nederland verwelkomt nieuw lid Hotel Restaurant Termunterzijl

Hotel Restaurant Termunterzijl – Zo lekker, en zo dichtbij!

Aan de Eemsmonding ligt ‘Termunterziel’ zoals de Groningers zeggen. Omgeven door prachtige natuurgebieden, polderlandschappen en de zee. In dit 250 zielen tellende dorp, vlak bij de historische sluis ‘Boog van Ziel’ staat Hotel Restaurant Termunterzijl van patron cuisinier Arjan Noot en gastvrouw sommelier Renate Freuling-Noot.

Dit prachtige, nieuwe, 26 kamers tellende hotel is een geweldige uitvalsbasis voor een overnachting, zowel zakelijk als privé, een heerlijke lunch, een uitgebreid diner of gewoon een kopje koffie! Ontdek de provincie Groningen vanuit Termunterzijl, het lijkt het einde van de wereld, en daar zijn ze trots op.

Het restaurant is 7 dagen per week geopend, uitgebreid dineren uit de á la carte kaart is mogelijk van 12.00 uur tot 21.00 uur. Het is wel aan te raden om te reserveren, zeker in het weekend. Bij “Termunterziel” zijn de natuur en de omgeving belangrijk. Dat is terug te vinden in de keuken. Er worden zoveel mogelijk producten en ingrediënten uit de streek verwerkt. Voor chef Arjan Noot en zijn brigade is elk seizoen opnieuw een feest. De menukaart wordt dan ook elk kwartaal aangepast aan het seizoen.

Uit het homarium kan dagelijks genoten worden van verse kreeft, krab en oesters. De gast mag in het restaurant een eigen exemplaar uit het homarium kiezen, welke vervolgens vers wordt bereid door de kok.

Tijdens het “Termunterziel” signature menu toonde chef Arjan Noot zijn culinaire kunsten. Mooie, natuurzuivere verse ingrediënten op ambachtelijke wijze verwerkt.

Als voorgerecht was daar een rouleau van gerookte zalm met zalmmousse, een tartaartje van Hollandse (Solt)garnalen, roomkaas en een huisbereide mayonaise met dille. Gastvrouw sommelier Renate schenkt daarbij niet de voor de hand liggende Chardonnay maar een mooi glas Temjanika: een inheemse druivensoort uit Macedonië gekenmerkt door intens frisse florale aroma’s als roos en een fijn bittertje op het einde.


Vervolgens werd er een zeer smaakvolle Bisque (van Hollandse garnalen, langoustine en kreeft) geserveerd met een decoratie van Hollandse mosselen, paling, een bitterbal van garnaal en een mayonaise met saffraan. Een ware smaaksensatie, hoog op smaak.

Bij het hoofdgerecht van Gronings weiderund schenkt Renate een glas Monferrato Rosso uit de Piemonte Italié. De wijn bestaat uit 50% Barbera en 50 % Nebbiolo. Een complexe en verfijnde volle rode wijn met licht kruidige aroma’s en veel fruit. Een perfecte tegenhanger van het smaakvolle vleesgerecht van Gronings Weiderund met verse seizoensgroenten, huisgemaakte frieten en een jus de veau met Pedro Ximenez. Juiste cuisson, lekkere beetgare groenten.

Het diner werd afgesloten met een zoet nagerecht van rabarber, witte chocolade, een likeurtje “Hagel en Donder” van Hooghoudt en een krokante kletskop.

Kortom: een (h)eerlijke kennismaking met de Nederlands Franse keuken van chef Arjan Noot en gastvrouw Renate van hotel restaurant Termunterzijl in Groningen. De keuken sluit goed aan bij het gedachtengoed van Euro-Toques Nederland en wij zijn daarom blij “Termunterziel” te verwelkomen als nieuw lid van de vereniging. Vanwege de huidige maatregelen zal de feestelijke inauguratie later dit jaar plaatsvinden, we houden je op de hoogte!

Yolande Vesters, Euro-Toques Nederland.