De Slotplaats winnaar van de ETN Cookware Company Restaurantprijs 2023 

Een tomeloze energie en werklust 

jouke, landgoed de slotplaats, restaurantprijs 2023, euro-toques nederlandOp de schitterende locatie van De Slotplaats, gelegen op Landgoed De Slotplaats in Bakkeveen, ben ik in gesprek met Jouke-Piet Drijfhout en Mieke Rijnbeek. Jouke  is geen onbekende in de gastronomische wereld. Hij is al jaren actief als chef en heeft veel ervaring opgedaan bij mooie bedrijven als Huis Ter Duinen in Noordwijk, FG Foodlab Rotterdam, ’t Spijshuys in Boornbergum en ’t Havenmantsje in Harlingen. Ook heeft hij veel ervaring opgedaan bij grotere restaurants als de Beachclub in Lemmer. Naast zijn werk als chef achter de kachel is Jouke ook altijd druk met andere activiteiten. Zo heeft hij als JoukeKookt veel kookfilmpjes opgenomen op Youtube , heeft hij een pop-up restaurant  gevoerd bij wijngaard De Frysling, een Chef’s Table bij ’t Havenmantsje ,heeft hij gewerkt voor Chefs voor Chefs, deed thuisdiners en had een foodtruck. Deze man heeft een niet te evenaren energie en werklust. Toen twee jaar geleden de kans zich voordeed om de Slotplaats op het Landgoed De Slotplaats te gaan voeren , kwam voor Jouke en zijn partner Mieke alles bij elkaar: in deze historische en natuurlijke omgeving kunnen zij allebei hun energie kwijt. Jouke voert het restaurant en Mieke de winkel. Maar eigenlijk doen ze alles samen.

Groenten in de hoofdrol maar ook met een mooi stukje vlees of vis.

jouke piet drijfhout, de slotplaats, euro-toques nederland, restaurantprijs 2023Jouke is al van jongs af aan geboeid door de natuur. Zijn vader had al een eigen moestuin en ook bij ’t Spijshuys in Boornbergum ( met eigen moestuin en waar samengewerkt werd met de lokale zorgboerderij ) werkte hij met producten van eigen land. Vegetarisch koken was voor hem een uitdaging, hij probeerde steeds iets leuks te maken en iets nieuws te ontwikkelen. Mieke is ( semi) vegetariër, Jouke niet. Voor beide geldt “groenten in de hoofdrol, al dan niet vergezeld met een mooi maar vooral eerlijk stukje vis of vlees. De vis wordt geleverd door Veltman Vis Harlingen, het vlees komt van slagerij Biesma Opeinde.

De visie van chef Jouke en partner Mieke

De visie van Jouke en Mieke sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van Euro-Toques Nederland. Deze restaurantvereniging is al in 1986 in Frankrijk opgericht door Paul Bocuse*** om een dam op te werpen tegen kunstmatige toevoegingen. De aangesloten chefs beloven alleen gebruik te maken van natuurlijke, bij voorkeur, streek- en seizoensgebonden producten om ongewenste foodmiles tegen te gaan. Vooral jonge toonaangevende chefs geloven in het nieuwe ambachtelijke koken. Weg met de fastfood cultuur en terug naar de natuur!

Jouke omschrijft de visie bij De Slotplaats als volgt: “Wij werken alleen met verse lokale producten van bio-boeren en boeren met mooie eerlijke producten. Doel is de gast niet alleen te vullen, maar vooral ook te voeden. Daarom kan de gast op de menukaart zien welke ingrediënten een gerecht bevat en wat deze ingrediënten in je lichaam doen. Onze gerechten moeten voedzaam zijn. Daarom maken wij bijvoorbeeld in de keuken geen gebruik van een magnetron: die haalt  alle voedingsstoffen uit de voeding. Ons motto is dan ook “Ontdek waar je bent, proef waar je eet”.”

De Slotplaats: een Sleutelplek voor verbinden.

de slotplaats, restaurantprijs 2023, euro-toques nederlandDe Slotplaats is uiteindelijk winnaar geworden voor zijn hele concept. Onlangs is de verbouwing van de Landgoedwinkel afgerond. Deze is bijvoorbeeld geheel hersteld met gerecycled hout. Er is een koffie- en lunchplek gecreëerd voor de vele wandelaars die hier echt contact kunnen maken en tevens kunnen rondkijken in de winkel. Hier vindt je boeken met thema’s als natuur, kookboeken ( o.a. fermenteren), spirituele boeken m.b.t. verbinding met jezelf, maar ook lokale producten als honing, Zeeuwsche Zoute, aardewerk, Friese wijn. Ook de naam van De Slotplaats is bewust gekozen: het staat voor een Sleutelplek voor verbinden.