De Poort van Megen Restaurant

De Poort van Megen is een uiting van de culinaire passie van chef Luuk Verhoeven waarbij hij liefst de nadruk legt op pure en herkenbare smaken en ingrediënten met de seizoenen en van de streek.

Adres: Torenstraat 28, 5366 BK in Megen
Telefoon: 06 11881642
E-mailadres: info@depoortvanmegen.nl
Website: https://www.depoortvanmegen.nl
Eigenaar: Luuk Verhoeven
Chefkok: Luuk Verhoeven

Nieuws over De Poort van Megen Restaurant

Euro-Toques Nederland verwelkomt Restaurant De Poort Van Megen

Door: Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 24-05-2022

De Poort van Megen - Restaurant - Lunch - BorrelOp verschillende strategische plekken langs de rivier De Maas vroeger nederzettingen zoals Megen dat in 1357 stadsrechten kreeg. De stad werd beschermd door stadsmuren en 4 toegangspoorten. Eén daarvan was de Gevangenenpoort waar een groot aantal gevangenen hun dagen in eenzaamheid sleten. Aan de voet van deze poort is Restaurant de Poort van Megen gevestigd. Luuk Verhoeven is hier sinds een jaar chef en eigenaar. Van jongs af aan is Luuk al geïnteresseerd in koken, lekker eten en hij geniet van momenten met familie en vrienden. De Poort van Megen is dan ook een uiting van zijn culinaire passie. Luuk legt de nadruk op pure en herkenbare smaken en producten en daagt de gast graag uit om nieuwe smaken te beleven. Hij reisde daarvoor bijvoorbeeld naar het Verre Oosten om daar de Aziatische Keuken te leren kennen.

Luuk en zijn brigade werken graag ambachtelijk met verse pure producten uit de streek. Zo haalt hij zijn groenten en fruit bij familie Heerkens uit Nistelrode, de asperges in Mariaheide en het vlees bij MVL Streekvlees uit Macharen. Hij volgt graag de seizoenen met groenten en fruit en verrast de gast daarbij met diverse bereidingen van deze producten zoals sous vide, rauw of van de grill.

De amuse bestaat uit een cremeux van kokos en gele curry met witlof in kerrie bereid. Daarbij geroosterde cashew noten, een gel van limoen en een frisse cress. Verrassende smaken: fris, kruidig, mooi op smaak.

Gastvrouw Evy schenkt een glas Rijk’s Chenin Blanc “Touch of Oak” Coastal Region. Een volle witte wijn, lichtgeel van kleur en 11 maanden gerijpt in Frans eiken vaten. Een geur met kruiden als kamperfoelie, fruit als granaatappel en passievrucht en een vleugje hout. De smaak is soepel, heeft voldoende fruit, een elegante frisheid en milde zuren. Naar later blijkt een uitstekende combinatie met het frisse voorgerecht wat volgt. Luuk serveert een ceviche van Corvina met bereidingen van mais en een pittige creme van chilipeper. Daarbij gebrande pinda, avocado en mango, passievrucht en koriander. Een smaakvolle start. Fris en kruidig met het lichte zuurtje van de limoenzestes en ingelegde radijs. Een mooie balans tussen de vette en frisse componenten.

Als begeleider van het hoofdgerecht schenkt onze gastvrouw een glas Blauer Zweigelt Carnuntum Classic Rot 2016, een fruitige verfijnde rode wijn. Aangenaam fruitige neus met een duidelijk kersenaroma. De smaak is vol en sappig met veel fruit, een elegante houtopvoeding, licht kruidig met ronde tannines. Uitstekend passend bij de Hollandse boerderij eend van de grill die volgt. Hierbij witte asperges en prei van de grill, een creme van artisjok, een mousseline van aardappel, radijs en hazelnoot. Een mooie jus met honing en tijm maken het gerecht af. De groenten zijn vers en beetgaar bereid. Het vlees heeft is mals en goed op smaak. Een plaatje op het bord.

Als dessert wijn volgt een glas Riet Vallei Red Muscadel 2018 wederom uit Zuid Afrika. Onze gastvrouw vertelt enthousiast over de eigenschappen van de wijn. Zij heeft deze dessertwijn gekozen vanwege zijn heel eigen karakter. Een volle, rijke maar zachte dessertwijn met de zoetheid van rozijnen, een intense smaak waarbij de goede zuurgraad de zoetheid in balans houdt. Heerlijk bij het nagerecht dat bestaat uit een flexibele ganache en gel van cassis, panna cotta van vlierbessen, citroen en tijm, hangop, langzaam gegaarde rabarber, vanille-ijs en een verrassende vinaigrette van vlierbes en olijfolie. Een fris, fruitig dessert met seizoen elementen als aardbeien en fruit. Luuk en zijn brigade werken ambachtelijk met natuurzuivere producten, vers en van het seizoen. Ook de friandises bij het afsluitende kopje koffie zijn huisgemaakt. Zijn manier van koken sluit uitstekend aan bij het gedachtengoed van Euro-Toques Nederland en daarom verwelkomen wij restaurant “De Poort van Megen” van harte als nieuw lid .

.