De Basiliek Restaurant

Vermeldingen Gidsen

Geniet van verrassende culinaire creaties, bereid met prachtige verse producten veelal lokaal verkregen. Sommelier Rick Blaauw verteld u met veel passie en plezier over de prachtige wijnen uit de kelders van de Basiliek.

Adres: Solwerderstraat 45-47, 9901 BB in Appingedam
Telefoon: 0596 683 131
E-mailadres: info@restaurantdebasiliek.nl
Website: https://www.restaurantdebasiliek.nl
Eigenaar: Willem Bos & Hans Beukema
Chefkok: Willem Bos

Nieuws over De Basiliek Restaurant

Euro-Toques Nederland verwelkomt restaurant De Basiliek in Appingedam

Door: Yolande Vesters, Euro-Toques Nederland.

In het uiterste Noorden van Nederland staat het monumentale kerkje Nicolaaskerk aan de Solwerderstraat in Appingedam. Hierin is sinds 2018 restaurant De Basiliek gevestigd. Wij treffen daar Chef Patron Willem Bos . Vanzelfsprekend worden we eerst rondgeleid in dit pareltje van ’t Noorden.

Met steun van de Economic Board Groningen, opgericht om het aardbevingsgebied nieuwe economische impulsen te geven, kochten Willem en de Damster gebroeders Beukema de uit 1900 stammende kerk en aangrenzende pastorie. De kerkzaal is heringericht tot restaurant (70-80 couverts) , bovenin is een vergaderruimte. Daarnaast is het voormalige kantoor van pastoor Smeels een sfeervolle ruimte geworden voor besloten diners. De keuken is open en ruim: voorheen had zorginstelling Novo hier zijn bakkerij en lunchroom gevestigd. Twee cliënten uit de naastgelegen dagopvang draaien mee in de keukenbrigade van Willem. In de toekomst zijn er plannen voor een bed & breakfast, met ook daar werk voor Novo-cliënten.

Willem Bos Heeft een ruime horeca-ervaring, onder andere had hij voorheen restaurant Tijdloos in Groningen. Willem vertelt over zijn formule bij restaurant De Basiliek: “ Genieten van verrassende culinaire creaties, bereid met prachtige verse producten veelal lokaal verkregen”. In een unieke ambiance kan de gast onder het genot van een verfrissend aperitief of een mooi glas wijn een keuze maken uit de á la carte kaart of een 3-7 gangen verrassingsdiner. En er zijn veel prachtige verse lokale producten waarmee gewerkt wordt. De zuivel (boter, karnemelk, hangop en melk) komt uit Appingedam, de varkens ( voor de eigen hammen) uit Holwierde. De runderen waarmee gewerkt wordt zijn vanzelfsprekend Groninger Blaarkoppen. Wild, zoals hert, houtduiven en ganzen, wordt geschoten door de plaatselijke jager. Vis ( van de dag) komt rechtstreeks van het schip .Er wordt eigen desembrood gebakken . Biologisch landbouwbedrijf Eikemaheert in Loppersum biedt Kemper(vlees) kippen, fruit( appels, pruimen, bessen) en het “verloren” erwtje genaamd “Wonder van Scheemda”.

Tijdens het verrassingsmenu gaan we al dat moois proeven. We maken kennis met de gastheer sommelier Rick Blaauw (23) die begon in de afwas bij De Vesting maar nu is gegroeid tot een uitstekend sommelier die met veel kennis, passie en plezier zijn wijnen (uit de kelders van De Basiliek) en de wijnspijscombinaties kan toelichten. Een natuurtalentje.

Op tafel vers gebakken desembrood, licht gezouten roomboter en zeezout. Rick schenkt ons een glas Argiolas Costamolino Vermentino di Sardegna 2020. Dit is een witte wijn van de druivensoort Vermentino, uitstekend passend bij vis, schaal- en schelpdieren, vol in de geur, wit fruit en licht kruidig. Chef Willem brengt het voorgerecht. Wat een feest! Een tartaar van licht gebrande langoustine met vanille olie en vanille crème, een gemarineerd appeltje (Eikemaheert), en een schuim van karnemelk. De olie van basilicum en een subtiele aanwezigheid van lavas, de maggiplant uit eigen kruidentuin. Daarbij serveert hij “albino kaviaar”: ofwel White Pearl Kaviaar van de Albino Sterlet steur met een rijke boterachtige, ziltige en romige smaak die werkelijk smelt op je tong.

Sommelier Rick schenkt de volgende wijn: een Schouwen-Duiveland Barrique 2019 Pinot Gris van de Kleine Schorre. Wat een mooie wijn! Deze Cuvee Barrique is het opmerkelijke resultaat van geduld en uiterste zorg. Op een ondergrond van kalkrijk oud Zeeland groeit sinds 2001 o.a. het klassieke druivenras Pinot Gris. De wijn hiervan verkregen krijgt een extra rijping van 9 maanden op eikenhouten vaten: resultaat een intense karaktervolle wijn. Chef Willem Bos serveert het tussengerecht. In eigen keuken bereide ham van biologische varkens, op diervriendelijke manier gehouden, van

varkensboerderij Holwierde “Neus in de Wind”. De hammen zijn gepekeld en in jeneverbes gemarineerd. Resultaat: het kruidige, licht ziltige vlees smelt op de tong. Daarbij een pannacotta van kruidnagel, hangop van rode biet en een crumble van eekhoorntjesbrood. Wat een verwennerij. Subtiele kruidige smaken in perfecte paring met de barrique-opvoeding van de Schouwen-Duiveland Barrique. Sommelier Rick schenkt de wijn voor het hoofdgerecht: een Linton Park limited release Cabernet Sauvignon 2016: een Zuid-Afrikaan letterlijk en figuurlijk op zeer hoog niveau want deze druiven komen van de hellingen van de Groenberg, de hoogst gelegen wijnvelden van Zuid-Afrika. Door hogere regenval, meer gematigde zomer- en wintertemperaturen en rijke Oakleafbodem een bijzonder gunstig microklimaat en terroir voor een complexe en rijpe smaak. Na een rijping van 12 maanden in Frans eikenhouten vaten is deze wijn helemaal doorontwikkeld. In de geur mokka, chocolade maar ook kruiden, vanille en cederhout. Een volle complexe smaak met nuances van zwart fruit, vanille, kruiden en drop.

Bij deze volle, kruidige wijn vanzelfsprekend een krachtig hoofdgerecht. De lokale dubbeldoel Blaarkop koe met Opperdoezer aardappeltjes, puree met truffel, stengelbloemkool en een klassieke rode wijn sjalotten jus. Perfecte garing, bijzonder smaakvol, wat een genot!

Rode draad in al deze gerechten en wijn-spijscombinaties is het perfecte lokale product wat op ambachtelijke wijze wordt verwerkt: uitkomst is steeds een topresultaat.

Bij het nagerecht een klassieker: Delas Frères Muscat de Beaumes de Venise Cuvée La Pastourelle. Alleen de druiven in optimale rijpheid handgeplukt in verschillende plukgangen, gerijpt in edelstaaltanks en licht gefilterd voor botteling. Een bleek gouden kleur, de intense geur van fruit en witte bloemen, Delicaat fris, fruitige aroma’s die lang blijven hangen en een afdronk met licht citrus. Daarbij het nagerecht van pannacotta ( schild van de Nicolaaskerk) en hangop ( Damster zuivelboerderij), gepocheerde Reine Claude pruimen, ijs van karnemelk en rode bessen. Lekker, verfrissend, een mooie afsluiting van een fantastische lunch. De filosofie en het gedachtengoed van chef patron Willem Bos past nauwsluitend aan bij De Code van Eer van Euro-Toques Nederland. Wij zijn dan ook blij dit “Pareltje in het Noorden” gevonden te hebben en heten Willem Bos en zijn brigade van harte welkom bij Euro-Toques Nederland!!