Bijzondere ontmoeting met culinaire duizendpoot chef-kok Alain Caron Amsterdam.

Alain Caron, geboren in Parijs en inmiddels alweer 40 jaar wonend in Amsterdam, is een bekende Franse chef-kok. Hij heeft als cuisinier in bekende sterrenrestaurants gediend, heeft kookrubrieken en kookboeken (inmiddels alweer 15!) geschreven, heeft bijna iedere beroemde chef-kok op aarde geïnterviewd, is culinair fotograaf, en bekend van verschillende tv programma’s zoals zijn eigen dagelijkse tv-programma “Binnenstebuiten”, Masterchef  Nederland en Keuringsdienst van Waarde. Daarnaast runt hij samen met zijn zoons David en Tom en zijn vrouw Roeltje vier restaurants in Amsterdam: Café Caron, Petit Caron, Cantine de Caron en De Gouden Reael.

Alain kwam als muzikant en voor de liefde naar Nederland. Koken leerde hij bij toeval omdat hij geld nodig had en een baan in een restaurant aangeboden kreeg. Zo leerde hij het vak bij Rafael Bretin van La Dernière Valse. Toen hij in 1983 in Nederland aankwam vroeg hij zich af in wat voor een land hij beland was. Een culinair niemandsland waarbij de gemiddelde Nederlander slechts enkele keren per jaar uit eten ging naar Van der Valk, de Chinees of de Indonesiër. Er waren slechts enkele goede restaurants zoals in Amsterdam De Kersentuin, La Rive, Hotel De l’Europe, Les Quatre Canetons en Sancerre, en daarbuiten Paul Fagel met Duurstede*, Gerard Fagel met De Hoefslag** en John Fagel met Tout Court. Gelukkig is inmiddels het tij gekeerd en draait het hier nu ook om eten. Nederlanders gaan vaak uit eten. Alles is te koop: goed brood, goed vlees, verse vis, groenten, kruiden en fruit van goede kwaliteit: van heel dichtbij maar ook van over de hele wereld.

Nadat Alain in Frankrijk al onder verschillende sterrenchefs had gewerkt, kwam hij in Nederland terecht bij o.a. Tante Koosje in Loenen aan de Vecht, Christophe* Amsterdam en De Kersentuin Amsterdam met Joop Braakhekke. Hij kookt al sinds 20 jaar bij mensen thuis. Voor zijn tv-programma Binnenstebuiten van KRO NCRV reist hij heel Nederland door op zoek naar producenten van bijzondere producten waarmee hij vervolgens kookt.

Met zoons David en Tom heeft hij 4 restaurants in Amsterdam. Alain en Roeltje zijn  er nauw bij betrokken. Roeltje in de bediening en Alain als chef van de uit meerdere chefs bestaande brigade.

Café Caron is het familierestaurant van Alain, David en Tom in de Amsterdamse Pijp aan de Frans Halsstraat met chef Rogier. In een ongedwongen sfeer kun je er genieten van de ongedwongen Franse keuken. Deze gezellige bistro is beloond met een Michelin Bib Gourmand vanwege een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Ambiance en de aantrekkelijke kaart zijn très Francais. Typische bistrogerechten die volgens de regels van de kunst worden bereid. Een frisse aanpak van traditionele smaken geven elk gerecht een verleidelijke “Caron-toets”.

Petit Caron is het kleine broertje van Café Caron. Een gezellige bistro in de Pijp waar je terecht kunt voor Franse gerechten en heerlijke wijnen volgens de traditie van familie Caron.

Cantine de Caron is de gastvrije ontmoetingsplaats van het Westergasterrein. Midden op het historische park, dat in 1885 als gasfabriek begon en in 2003 werd omgebouwd tot springlevend cultuurpark, staat het imposante Machinegebouw. In dit voormalige fabrieksgebouw huist Cantine de Caron, een brasserie waar je ontvangen wordt voor een snelle lunch tot een uitgebreid diner. Binnen aan een van de tafels of buiten, uitkijkend over het Westerpark. De gasten worden verwelkomt op een warme manier vanuit het gedachtengoed van de Familie Caron: goed eten, goede wijn en gastvrije service. Op de kaart herkenbare Franse gerechten met een Mediterraanse sfeer, op de wijnkaart wijnen uit alle vooraanstaande Franse regio’s.

De Gouden Reael , een historische plek op het Reaelen eiland, een hoekpand uit de Gouden Eeuw. Toen Alain in 1982 naar Nederland verhuisde solliciteerde hij met zijn tweeling op de arm, bij de Gouden Reael van Ernst Gottlieb. Hij heeft hier 3,5 jaar lang gekookt en in die tijd veel buurtbewoners ontvangen in de hoogtijdagen van het eetcafé. Nu, ruim 30 jaar later, is de familie Caron teruggekeerd naar waar het allemaal begon. “De cirkel is rond”, zoals Alain het zelf zegt. Bij De Gouden Reael met chef Thomas Demuth, geniet je van Franse gerechten, wijnen en gastvrijheid.

Alain Caron en Euro-Toques Nederland.

Euro-Toques Internationaal is in 1986 opgericht door Franse sterrenchef Paul Bocuse *** en zijn Belgische collega Pierre Romeyer***. Als enige restaurantorganisatie in de wereld is hier de Farm to Fork  strategie opgenomen in hun Code van Eer. Naast de ambachtelijke verwerking van streek-  en seizoensgebonden producten, hebben zij een dam opgeworpen tegen het gebruik van ongezonde kunstmatige toevoegingen en de ongebreidelde voedselverspilling. Euro-Toques Internationaal heeft dan ook als enige restaurantorganisatie een stem in de vergaderingen van de Europese Commissie inzake landbouw, voedsel en visserij. Maar liefst 4 Europese commissarissen, onder leiding van Frans Timmermans, gaan het beleid, middels het European Food Forum, uitrollen om het gebruik van gezonde voeding binnen eerlijke duurzame korte en transparante toeleveringsketens te bewerkstelligen. Euro-Toques Nederland chefs conformeren zich aan de Code van eer en maken uitsluitend gebruik van natuurlijke, bij voorkeur streek- en seizoensgebonden producten waarbij zo weinig mogelijk restafval wordt geproduceerd. De restaurants zijn streng geselecteerd en te herkennen aan het Euro-Toques gevelschild. Op de menukaart evenwichtige porties van verse regionale en streekgebonden producten: lekker, duurzaam en culinair. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is voor de consument een waarborg van kwaliteit!

Alain en chef Rogier schotelen ons een aantal gerechten voor van de nieuwe kaart. Op dit moment komt het nieuwe kookboek van Alain, nr.15!, op de markt. Alain en zijn chefs blijven constant vernieuwen door de typische Caron recepten steeds weer in een nieuw jasje te steken. Op de tafel volgen mooie gerechten van verse seizoensproducten: schorseneren, pompoen, topinamboer, Belper Knolle, Coquilles st. Jacques, kalfstong en wilde eend . Als dessert smaakvolle kazen of een fris dessert met vijgen. Geen poespas, mooie gerechten, verse producten van hoge kwaliteit en altijd zeer smaakvol. Joie de vivre!

Alleen al het feit dat deze vereniging is opgericht door groot voorbeeld Paul Bocuse is voor Alain een reden zich aan te sluiten bij Euro-Toques. De filosofie in de keukens van de familie Caron sluiten geheel aan bij het gedachtengoed van de vereniging: ambachtelijke koken met pure ingrediënten van alleen de beste kwaliteit zonder kunstmatige toevoegingen. Eenvoudig, puur met mooie smaken: goede wijn, goed eten en gastvrije service: bon appétit !!

Welkom, familie Caron, bij Euro-Toques Nederland!

Door Yolande Vesters, voorzitter, 13-11-2022.