Bijzonder eten & drinken, ontmoeten, beleven en genieten bij Bonte Veren Elst.

In het hart van Elst, het grootste dorp van het Gelderse Overbetuwe, bezoeken we Bistro & Wijnbar Bonte Veren. Tegenover het gemeentehuis, aan de Dorpsstraat 48, staat een villa uit 1939. Deze oorspronkelijke dokterswoning is al jaren in gebruik als horeca en toen Bart Jurgens ter ore kwam dat het pand in de verkoop kwam heeft hij direct gehandeld. In het vroege voorjaar van 2019 gingen eigenaar Bart Jurgens en zijn vriendin aan de slag met een complete metamorfose. Het interieur werd volledig gerestyled door de vriendin van Bart die stylist is. We zien eigen design verlichting, een bar bestaande uit antieke buikkasten en een wandmeubel bestaande uit klassieke tafeltjes. Een mooi, eigentijds kleurenpalet brengt een knusse sfeer. Of zoals Bart vertelt: “Er is alles gedaan om ziel in de zaak te krijgen”. Sinds mei 2019 kun je bij Bonte Veren terecht voor heerlijke wijnen, een uitgebreid bierenassortiment en een verfijnde keuken. Eigenaar Bart Jurgens heeft in de sales als wijn verkoper gewerkt en komt oorspronkelijk uit de keuken. Hij kent dus de verschillende facetten van een horecabedrijf. Het team bestaat uit 20-25 medewerkers met de juiste attitude. Het team is hecht en door de goede sfeer onderling is zelfs in de Corona periode iedereen gebleven en is er nu dus ook geen personeelsprobleem. Concept van Bonte Veren is dat de gasten vooral lekker moeten kunnen eten met een mooie keuze aan wijn. Alle gerechten worden zelf ambachtelijk bereid, de seizoenen volgend. Zo wisselt de kaart bijna maandelijks. Chef kok Bart werkt alleen met pure (h)eerlijke kwaliteitsproducten. Waar mogelijk met producten van dichtbij. Voorbeelden te over: zo wordt er samengewerkt met een vijftal jagers, plukt Bart vaak zelf de paddenstoelen, het daslook en andere kruiden, vangt hij ook vaak zelf de vis of haalt verse aardbeien, asperges van het land in de omgeving van Elst. Chef-kok Bart kookt met een Frans hart en Aziatische invloeden. Eigenaar en gastheer Bart Jurgens heeft naast het restaurant ook een wijnwinkel waar zo’n 180 wijnen in alle verschillende prijsklassen te verkrijgen zijn. Zo kan Bart in het restaurant terugvallen op een grote collectie bijzondere wijnen met een verhaal. En die verhalen vertelt Bart graag. Bonte Veren staat voor bijzonder eten en drinken, ontmoeten, beleven en genieten. Als aperitief schenkt Bart een glas M. Hostomme Champagne Grand cru Blanc de Blancs. Het voorgerecht bestaat uit een tartaar van roodbaars met scharrelei, gerookte haringkaviaar, Hollandse asperges en zeedruifjes en een crème van mierikswortel. Bijzondere pure ingrediënten, licht en smaakvol, klassiek verwerkt. Ook voor het oog een mooi gerecht op een even zo mooi bord. Overigens is ook het desembrood met olijfolie zelfgebakken naar eigen recept. De beurre noisette is heerlijk op smaak. De volgende wijn is een Oldenburg Chenin Blanc 2021 uit Stellenbosch. Deze wijn uit de Banghoek Valley heeft aroma’s van perzik, citrus bloesem en geroosterde vanille. Een prachtige balans tussen zuurgraad en hout. Smaken van appeltaart en rijp tropisch fruit. Het is dus niet gek dat deze Chenin Blanc breed gastronomisch inzetbaar is. Het gerecht wat volgt bestaat uit een klassieke versie van Caponata (gebakken groenten, olijven, rozijnen en pijnboompitten) en krokant gebakken Corvina, cherry tomaatjes, asperges van de barbecue en een sauce bisque. Het visje is mooi krokant gebakken en de smaakvolle bisque maakt het gerecht helemaal af. Als hoofdgerecht volgen twee bereidingen van kwartel, een krokant pootje en een borstfilet, Hollandse asperges, doperwtjes, morilles, saus van morilles, aardappel crème en een crème van bataat. Bart schenkt hier een glas Domaine Anita  Morgon Chateau Gaillard bij. Deze rode wijn is afkomstig uit de wijnstreek Beaujolais in Frankrijk. De Domaine Anita Morgon Chateau-Gaillard is gemaakt van de Gamay druif. Het smaakprofiel van deze rode wijn is vol & rond en past perfect bij rood vlees en gevogelte. Bij het gerecht van kwartel dus een schot in de roos. Het is duidelijk. Bij Bonte Veren bistro & wijnbar wordt uitstekend gekookt. Klassieke smaakvolle bereidingen van kwaliteitsproducten, de seizoenen volgend en liefst uit de streek. En dat sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Euro-Toques Nederland. Welkom!

Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 05-05-2023.