Bij Brasserie Mijn Streek (H)eerlijke gerechten met producten uit eigen streek.

mijn streek, euro-toques nederland, eigenaar

mijn streek, glaspaleis, euro-toques nederlandHet Glaspaleis Heerlen

Brasserie Mijn Streek in Heerlen is gelegen op de vijfde etage van het iconische Glaspaleis in Heerlen. Het Glaspaleis is een voormalig warenhuis dat in 1933 werd ontworpen door de Heerlense architect Frits Peutz. Het is een van de belangrijke voorbeelden van het nieuwe bouwen in Nederland. In 1995 werd het benoemd tot Rijksmonument en in 1999 verscheen Het Glaspaleis op een lijst van 1000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw van de International Union od Architects. In de 20e-eeuwse architectuurgeschiedenis van Nederland wordt het Glaspaleis nu in één adem genoemd met de belangrijkste monumenten van het nieuwe bouwen, zoals het Rietveld Schröderhuis, het Sanatorium Zonnestraal en de Van Nellefabriek. Het Glaspaleis is tegenwoordig onder de naam SCHUNCK in gebruik als een multidisciplinair cultureel instituut met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor onderzoek en presentatie op het terrein van architectuur en stedenbouw, een muziek- en dansschool en een openbare bibliotheek, aangevuld met brasserie Mijn Streek.

mijn streek, euro-toquesNieuwe eigenaar voor Brasserie Mijn Streek

Brasserie Mijn Streek is een ontmoetingsplek voor iedereen, waar lekker eten en ontspannen centraal staat. Er wordt bij voorkeur gewerkt met producten uit de eigen streek ( Mijn Streek), het ritme van de seizoenen wordt gevolgd en waar mogelijk gebruikt de chef biologische producten. In 2018 werden zij in de Michelin Gids beloond met een Bib Gourmand als waardering voor een juiste prijs-kwaliteitsverhouding. Hiermee werd Mijn Streek een bij velen geliefde hotspot. De drie voormalige eigenaren hebben samen met de ondernemers van de stad, de gemeente en de stichting Schunck bijgedragen aan de metamorfose die Heerlen de afgelopen jaren heeft ondergaan. Om die metamorfose door te zetten is het goed Mijn Streek over te dragen aan jong talent :“Zo dat de creatieve geest behouden blijft. De nieuwe eigenaar Rijk Boerma is bij uitstek de persoon die heel goed snapt waarom Mijn Streek, Mijn Streek is. Focus op kwaliteit en oprechte gastvrijheid, met een knipoog naar de lokale ambacht zal ook bij hem als leidraad dienen voor de komende jaren.

mijn streek, euro-toques nederlandWaarom Mijn Streek, Mijn Streek is

Brasserie Mijn Streek is er voor jong en oud, voor ontspannen zakelijke bijeenkomsten, frequent bezocht door binnen- en buitenlandse politiek, maar vooral om te genieten van al het moois dat de Mijnstreek te bieden heeft. Rijk schenkt lokale wijnen en importeert eigen wijnen uit de Moezel. Het vlees komt van de plaatselijke slager, Groenten, kruiden en eetbare bloemen van eigen (dak) moestuin en het water wordt zelf gezuiverd. De chef en zijn team streven naar duurzame gastronomie: het hele product wordt verwerkt. Het afval gaat naar de krulvarkentjes waarmee de cirkel weer rond is.

mijn streek, euro-toquesEen menukaart van koude- en warme gerechten om te delen

De ceviche is van rode poon met een leche de tigre ( tijgermelk) van duindoornbes en yuzu. Hierbij een compote van sjalot met zwarte knoflook en gehakte pecan noten. Het geheel is gegarneerd met zalmkaviaar en zeekraal. Een mooi fris gerechtje met licht gegaarde rode poon. Zoals het hoort: de garingstijd luistert nauw voor het gewenste resultaat. De chef vertelt dat hij bewust heeft gekozen voor de rode poon omdat deze vis vaak bijvangst is (duurzaam). Het gerecht van bloemkool is vegan. Alles van de bloemkool wordt verwerkt met diverse bereidingen. De bloemkoolroosjes worden gefrituurd met een bierbeslag van Gulpener bier, daarbij een crème van bloemkool en een pesto van gerookte amandelen en mijn streek, euro-toques nederlandrucola. Hierbij wordt een consommé van bloemkool geschonken. De gegrilde Geulforel komt uit Mechelen. Het is een gekweekt visje wat zwemt in het water van de Geulle. De forel wordt verrassend gecombineerd met schinken van het Limburgs Varken (Livar). Hierbij een bloemkoolrisotto en parelgort, een beurre blanc met harissa en licht gestoofde prei. De buikspek van het krulvarken is zacht gegaard en smaakvol. Hierbij een crème van pastinaak en een jus van appel, vermouth en karwijzaad Het geconfijte eendenboutje ( Slagerij Kusters uit Margraten) is uiterst mals. Hierbij een smaakvolle jus van Szechuan, sinaasappel, knoflook en tijm. De knolselderij is gegaard in Mede, daarbij  gepofte knolselder en mijn streel, euro-toquesgemarineerde knolselder. Stuk voor stuk smaakvolle gerechtjes, ambachtelijk bereid met een mooie opbouw. Fijne producten uit de streek en een bewuste visie op duurzame gastronomie. Rijk en zijn team zien het als een taak om hun (h)eerlijke steentje bij te dragen voor de toekomst. En daar zijn we blij mee! Welkom bij Euro-Toques Nederland!

mijn streek, euro-toques

Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland

02-03-2024