Bart Eker Kasteel Kerckebosch Zeist wint de Young Chef Award 2023!!

euro-toques nederland young chef award 2023, bart eker

Woensdag 20 september organiseerde Euro-Toques Nederland de “Euro-Toques Young Chef Award 2023” op zijn wedstrijdvloer tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam.

In totaal gingen vijf jong getalenteerde chefs in de leeftijd t/m 27 jaar de strijd met elkaar aan. De opdracht was dat de jonge chefs reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. De gerechten dienden hedendaags in smaak en opmaak te zijn waarbij de ingrediënten herkenbaar bleven. Het verleden moet een inspiratie zijn voor creativiteit en innovatief denken. Er werd een 3 gangen diner ( voor-hoofd-na) van natuurzuivere ingrediënten uit eigen streek en aansluitend bij het seizoen bereid. In het menu werd tevens een opdracht uit de Escoffier verwerkt  Alle gerechten moesten op de wedstrijdvloer gemaakt worden.

Het oordeel van de vakjury.

De vakjury met voorzitter Edwin Loos ( Culinaire Saisonnier)  beoordeelde de verschillende gerechten van de chefs op texture, smaak, compositie, cuisson, creativiteit en verantwoording van de chef. Hierbij viel Bart Eker van Kasteel Kerckebosch in Zeist op door zijn constante presteren door het hele menu. Als enige hadden zijn rivierkreeftjes van CFFH een juiste cuisson. Het hoofdgerecht van krokant gebakken kalfszwezerik ( VanDrie Group) , girolles, prei en aardappelbrunoise met eigen jus was bijzonder smaakvol. Waarbij het nagerecht , bestaande uit een soufflé en daarbij bramen, rode zuring en gekarameliseerde  witte chocolade als perfect werd beoordeeld.

Streven naar perfectie

Naast patron cuisinier Hans van Triest en chef de cuisine Devin Looijschelder werkt Bart van Eker in het team van Kasteel Kerckebosch wat verantwoordelijk is voor alle gastronomie binnen de muren. Er wordt uitsluitend gewerkt met pure, (h)eerlijke producten van uitstekende kwaliteit, veelal uit de streek en altijd de seizoen volgend. Op het landgoed  is een eigen groenten- en kruidentuin en lopen de kippen lekker vrij in de natuur. De gerechten worden klassiek en vakkundig bereid, supervers en mooi op smaak.

VHC BV

De hoofdprijs voor de winnaar bestaande uit een cheque ter waarde van 500 euro voor een stage in het buitenland werd uitgereikt door Rik van Diepen, culinair adviseur van VHC BV. dè groothandel voor Horeca en grootverbruik. Centraal staan daarbij kwaliteit, variëteit, gemak en service.