Josje’s Culinair

josje's culinair, euro-toques
Adres: Hendrik de Keijserstraat 48, 5041 JC in Tilburg
Telefoon: 0645 358600
E-mailadres: info@josjesculinair.nl
Website: https://www.josjesculinair.nl
Eigenaar: Jos van Erp
Chefkok: Jos van Erp

Nieuws over Josje's Culinair

Euro-Toques Nederland verwelkomt Josje ’s Culinair

Door: Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland.


Na een carrière bij gerenommeerde horecabedrijven als Le Bistro, Park Breda, Villa Couvert en restaurant ’t Misverstant besloot Jos van Erp 7 jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Hij begon “Josjes Culinair”, het in Tilburg gevestigde bedrijf voor catering, private dining, kookworkshops en barbecue. Tevens verzorgt hij ook thuisdiners, luxe maaltijdpakketten en losse maaltijden waarmee de gast een restaurantervaring in huis haalt. Jos kookt daar iedere dag met hart en ziel. Hij werkt enkel met producten van hoogstaande kwaliteit en de lekkerste smaak. Jos werkt graag met seizoen producten zoveel mogelijk uit eigen regio. Naast dat deze producten voller van smaak zijn én minder belastend voor het milieu is Jos ervan overtuigd dat al het goeds écht niet van ver hoeft te komen.


Zo komen de overheerlijke desembroodjes van bakker Jan van Riel van “Bikken en bakken” in Tilburg: een nieuwe variant van de traditionele bakkerij waarbij alles draait om de beleving van de klant, ambacht en pure producten. De kraak verse groenten komen van Coy Jansen Oisterwijk en de uitstekend geaffineerde kazen van Fromagerie Guillaume Berkel Enschot. De bijzondere friandises komen van Friandries in Tilburg: kleine kunstwerkjes met bijzondere ingrediënten die de zintuigen prikkelen.

Jos maakt een voorgerecht van Gravad Lax. De zalm is zelf gepekeld en voorzien van mosterd, dille en peterselie. Daarbij een quenelle van Waldorfsalade, ingelegde rettich en Shanghai paksoi, komkommer, limoenolie en een dressing van aceto balsamico en gerookte olijfolie. Een smaakvolle frisse combinatie en een plaatje voor het oog. De daarbij geschonken Kuhlmann-Platz Pinot Blanc Cuvée Prestige heeft een mediumvolle sappige smaak met accenten van citrus, peer en florale nuances. De frisse zuren geven de wijn een aangename lengte waardoor hij uitstekend past bij de frisse groenten en de gemarineerde verse zalm.

Jos vertelt dat hij de “Kop tot staart” filosofie volledig aanhangt. Vlees en vis worden geheel verwerkt. Van de afsnijdsels, botten en graten worden mooie bouillons en fonds getrokken. Maar ook een Estofado wordt bereid van de afsnijdsels als respect naar het dier. Bij het hoofdgerecht komt deze bereiding dan ook op het bord terug.


Twee bereidingen van wild hert. Een rosé gebraden rugfilet en daarbij de estofado ciervo, het meest karakteristieke en traditionele hoog jacht gerecht. De filet heeft een perfecte cuisson en de estofado is mooi op smaak. Natuurlijk horen daar de seizoen groenten bij: spruitjes en paddenstoelen: mooi al dente. De jus (vanzelfsprekend van eigen fond) met cacao en Pedro Ximènez brengt het gerecht op een nog hoger niveau. Jos schenkt daar een mooi glas Pas Si Vite Grande Reserve bij uit de Languedoc-Rousillon , gemaakt van de Grenache, Mouvèdre en Syrah. Een dieprode intense wijn met zachte tannines. Mooi in balans door zijn frisheid en rijp fruit. Een lange, aromatische afdronk, zondoorstoofd, iets kruidig en vol van smaak. Een perfecte paring met het hoofdgerecht van wild hert.

Samenvattend staat Jos van Erp voor fijne ambachtelijke gerechten met topproducten van hoge kwaliteit. Zijn voorkeur voor seizoensgebonden en regionale producten om zo onnodige foodmiles te beperken sluit geheel aan bij


het gedachtengoed van Euro-Toques Nederland. Met zijn “Kop tot staart” filosofie gaat hij onnodige voedselverspilling tegen en staat Jos voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bestuur van Euro-Toques Nederland heeft dan ook unaniem besloten Josjes Culinair welkom te heten als nieuw lid .

04-01-2022