Euro-Toques Nederland verwelkomt Chef André Bernard van De Hillegondaflat Rotterdam Hillergersberg

Onlangs bezocht Euro-Toques Nederland Chef André Bernard van de Hillegondaflat Rotterdam Hillergersberg. Aanleiding was een recent artikel “De smaak van de chef” over André Bernard door Rungis gepubliceerd. We kenden André al van eerder bij Euro-Toques Nederland aangesloten restaurants zoals Hotel l’Europe restaurant Corona met Robert Kranenborg en Taveerne De Oude Haven en restaurant De Engel met Herman den Blijker. André was werkzaam als Chef bij het Chagall Greenpark Hotel restaurant Chiparus* en Het Wereldmuseum* Rotterdam met Wim Severein. Tien jaar geleden koos André een nieuwe weg. Hij werd Chefkok bij de Hillegondaflat in Rotterdam Hillergersberg. Hier wonen welgestelde mensen die iedere dag een driegangmenu uitgeserveerd krijgen in het eigen restaurant.

André moest er eerst even aan wennen geen dagen meer te maken van 8.00 uur ’s ochtends tot 2.00 uur ’s nachts en om 19.00 uur ’s avonds thuis te komen maar inmiddels is hij gelukkig in zijn werk. Toen André de Hillegondaflat binnenkwam, waren alle gerechten convenience en er worden additieven als Aromat ( 1 kg. Per week) ingezet als smaakversterkers. Daar heeft hij direct een stokje voor gestoken. Vanaf zijn komst bereiden André en zijn team alles vers in eigen keuken. Buiten dat dit de smaak en de kwaliteit ten goede kwam bleek het een niet onbelangrijke kosten besparing op te leveren. De bewoners moest in eerste instantie wennen aan de nieuwe smaken van André maar door het uitstekende contact wat André heeft met zijn gasten zijn ze inmiddels erg tevreden. André heeft veel contact met de bewoners, hij legt hen de gerechten uit en kent van ieder de dieetvoorschriften en voorkeuren. Dat houdt hij nauwlettend in de gaten. De gasten komen ook regelmatig een kijkje in de keuken nemen en krijgen dan uitleg over bereidingen en ingrediënten. Hij wordt dan ook op handen gedragen door de bewoners die erg trots zijn op zijn komst bij Euro-Toques Nederland. Dit is een vereniging van restaurants, daaraan gelieerde bedrijven en onderwijsinstellingen die voorstander zijn van gezonde, ambachtelijk bereide voeding met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven. Dat zit bij André Bernard dus wel goed. André is een echte ambachtsman. Hij werkt met een klein team en twee stagiaires. Alles wordt in eigen keuken bereid met een groot scala aan technieken. André leert de stagiaires geduldig de kneepjes van het vak: snijtechnieken, fileren, bouillons trekken en sauzen bereiden.

Hillegonda Serviceflat | LinkedIn Hij heeft dagelijks telefonisch contact met zijn kwaliteitsleveranciers. Hierdoor is hij steeds verzekerd van verse seizoen producten die verwerkt worden in eigen keuken. Duurzaam en ecologisch verantwoord werken staat hoog in het vaandel.

De werkwijze en het gedachtengoed van Chef André Bernard sluit precies aan bij dat van Euro-Toques Nederland en wij zijn dan ook blij hem als nieuw bedrijfslid te verwelkomen!


Yolande Vesters, Euro-Toques Nederland.