http://www.euro-toques.nl

WK Snert- en Stamppotkoken 2020 te Groningen


Verslag bezoek aan WK Snert- en Stamppotkoken 2020 te Groningen.
een verslag dat door corona uitgesteld is

Op 14 februari 2020 vond voor de 26e keer het WK Snert-en Stamppotkoken, georganiseerd door Stichting Oud Hollandse Gerechten plaats in de keukens van het Alfa College Kluiverman te Groningen.
 
Ook nu was er een groot aantal deelnemers uit (hoofdzakelijk) binnenland maar ook buitenland (Duitsland) om te strijden wie met het meest originele, smakelijkste en visueel aantrekkelijkste gerecht op het gebied van snert, de zilveren snertslaif en stamppot, de zilveren opscheplepel mag ontvangen.  
 
Qua leeftijd zijn er geen grenzen. Dit jaar was de jongste deelneemster 16 en de oudste deelnemer meer dan 80 jaar. Ook is de inschrijving niet gebonden aan alleen professionele koks, ook amateur- en hobbykoks zijn welkom. Een ieder die een inventief receptuur heeft, mag inschrijven. 
 
De inschrijving is wel, vanwege gebrek aan tijd en ruimte, aan een maximaal aantal deelnemers gebonden en er is een aantal minimale voorwaarden waaraan de snert en/of stamppot moet voldoen. 
 
Voor de snert zijn die bijvoorbeeld: vleesbouillon van gezouten varkensvlees, spliterwten en geen geKNORR. De jury bestaat uit professionele, gepassioneerde culinaire specialisten en beoordeelt deelnemers op verschillende onderdelen, zoals smaak, geur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit.
 
Het voornaamste van de contest en daarvoor ook de basis van mijn verslag is te bekijken hoe een en ander in zijn werk gaat en of er gekookt wordt volgens de ons aller bekende Euro-Toques Code van Eer, met pure, eerlijke, natuurlijke, bij voorkeur regionale en seizoensproducten. 
 
Een eveneens interessant aspect voor een associatie van Euro-Toques NL met de Stichting Oud Hollandse Gerechten is het feit dat Snertkoken, tijdens de jubileum editie van 25 jaar WK SVerslag bezoek 2020 voor Eurotoques.docxVerslag bezoek 2020 voor Eurotoques.docx Snertkoken in 2019, is bijgeschreven op de Nederlandse Inventarislijst Immaterieel Erfgoed. Mijns inziens een zeer interessant facet voor de uitstraling van onze club naar leden en gasten.
 
De deelname aan de contest is open voor zowel consumenten als professionele deelnemers (koks). De sessies beginnen al zeer vroeg beginnend met de eerste sessie van snert om 09:00 uur, gevolgd door de tweede sessie van stamppot om 13:00 uur. In principe hebben alle deelnemers de vrije hand in het gebruik van ingrediënten, maar de basis MOET zijn spliterwten, gezouten vlees en alle overige ingrediënten (van prei tot knolselderij etc.) moeten natuurlijk én vers zijn. Het gebruik van geprefabriceerde ingrediënten (Knorr, Unilever etc.) is verboden.
 
Tijdens de wedstrijd lopen de juryleden tussen de kookstations door en bekijken met grote aandacht en interesse de kandidaten, ingrediënten en bereidingswijzen, hoe ze te werk gaan en geven daarvoor punten. Ook de pers in woord en beeld doet kleine interviews en geeft beeldimpressies van het gebeuren. 
 
De sfeer waarin dit zich allemaal afspeelt, is zeer ongedwongen, ontspannen en amicaal met respect. De tijd is maximaal 3 uur, waarna de ‘snert’ op een eigen unieke wijze wordt gepresenteerd aan de jury die achter gesloten deuren het eindoordeel bepaalt van iedere presentatie. De rest van de bereide gerechten wordt als proeverij aan de bezoekers ter beschikking gesteld.  
 
Om ongeveer 17:00 uur vindt de prijsuitreiking plaats onder genot van een hapje en drankje.
 
Wat zouden nu de redenen kunnen zijn om voor Euro-Toques Nederland (ETN) en de Stichting Oud Hollandse Gerechten een associatie aan te gaan?

  • beide organisaties hebben reeds de basis van hun bestaan gevestigd: puur, eerlijk, natuurlijk en zoveel mogelijk seizoens- en regiogebonden ingrediënten en kunnen veel van elkaars ervaringen leren.
  • omdat participatie aan het evenement WK Snert en Stamppotkoken voor iedereen is, krijgt ETN een bredere uitstraling en mogelijk meer bekendheid onder de hobby- en amateurkoks (consumenten) 
  • synergie tussen de twee eensluidende organisaties kan en zal nieuwe mogelijkheden creëren om nog meer bekendheid te genereren waarom we anders (beter!) moeten gaan eten (consumeren)


Uit de vele gesprekken die ik heb gehad o.a. met dhr. Henk van de Velde, initiatiefnemer en organisator van het evenement en vertegenwoordigers van Bauhaus, de jarenlange sponsor van het gebeuren, mag ik concluderen dat het evenement staat, maar wel in het noorden des lands.  
 
Door een associatie met ETN behoort een meer landelijke bekendheid zeker tot de mogelijkheden. Iets wat de Stichting Oud Hollandse Gerechten mijns inziens zeker verdient en mijns inziens ook graag zou wensen!   

Met dank aan en geschreven door: Raimond J.M.C. Zuure