http://www.euro-toques.nl

Terugblik GASTVRIJ Rotterdam

De eerste beurs na de te lange Corona periode was dit jaar Gastvrij Rotterdam. Euro-Toques Nederland had daar een geweldig wedstrijdpodium waar een groot aantal plaatsvonden. Na de opening op maandag ging het wedstrijdgeweld van start met de Bocuse d’Or. Dit jaar geen vijf maar vier deelnemers wat overigens de wedstrijd niet minder spannend maakte. Euro-Toques Nederland ambassadeur John Spruit nam voor de 2e keer deel aan de wedstrijd met zijn Commis Stas Theloosen (ook lid ETN) waarbij laatstgenoemde de prijs in de wacht sleepte voor de beste Commis van Nederland. Kees Visser werd uiteindelijk de winnaar, van harte gefeliciteerd, Kees!

  

 

De volgende dag ging van start met de wedstrijd Het Glazen Kalf van de Van Drie Groep. Deze wedstrijd werd plezierig van commentaar voorzien door Euro-Toques Nederland ambassadeur en ere lid Huub Oudshoorn. Er streden wederom 4 deelnemers met als opdracht het á la minute koken van een hoofdgerecht op basis van een kalfsvlees black box waarbij het hoofdelement van het gerecht moest bestaan uit 2 bereidingen van kalfsvlees. Euro-Toques Nederland chef Rik van den Hazel van restaurant Alberto’s Italian Nijkerk werd winnaar van deze felbegeerde prijs. De dinsdagmiddag gaf Euro-Toques het podium aan de “Minder zout, meer smaak” Challenge van de Nierstichting, een samenwerkingsverband tussen ETN, Gastronomisch Gilde en Dutch Cuisine. De deelnemers moesten een 2 gangen diner bereiden uit een blackbox waarbij de gerechten maximaal 2 gram zout per persoon mochten bevatten. Juryvoorzitter Jeroen van den Heuvel ( bestuur ETN) vertelt: “We mogen trots zijn op de deelnemers. Zij hebben het afgelopen jaar weinig wedstrijdervaring kunnen opdoen maar hebben een hoog niveau weten neer te zetten. Team Jesler Touwslager en Nabee Oving van ROC De Friese Poort waren uiteindelijk de grote winnaars.

Woensdag gaf het Euro-Toques wedstrijd podium ruimte aan de Young Chef Award. Vijf Young Chefs streden met elkaar op gebied van productkennis, techniek en creativiteit. Er werden maar liefst 3 gerechten bereid. Het bereiden van een soufflé beslag op basis van een klassieke roux, visbouillon en room vervolgens vermengd met eidooier en opgeslagen eiwitten met een vulling van rivierkreeftjes en spinazie als voorgerecht. Een hoofdgerecht naar eigen keuze uit de Black Box en een dessert naar eigen keuze uit de Black Box. Het werd een spannende strijd waarbij op hoog niveau gepresteerd werd en uiteindelijk Jos van der Noll van Le Nord Bilthoven met de prijs naar huis ging.

Tot slot maakte voorzitter Ted Janssen de genomineerden voor de Euro-Toques Nederland Keltum Restaurantprijs bekend: restaurant DenC Amsterdam van Johan Dik en Emmalou Cunningham, Le Nord Bilthoven van Gregory en Lieke Nicole en restaurant De Molenaar Onderdendam van Martin Kooijker.

We kijken op een zeer geslaagde beurs terug met vele mooie momenten en hernieuwde kennismakingen en zien alweer uit naar 2022.