http://www.euro-toques.nl

‘Structurele voedingseducatie'


Voedingseducatie voor ieder kind in Nederland daar wil ik voor gaan!

Martien Bos, een Euro-Toquer van het eerste uur, maakt zich hard voor een gezond voedingspatroon bij de jeugd met een initiatief dat het tij ten aanzien van fast food moet keren. Daarbij besefte hij dat je de kiem voor ‘goed eten’ al jong moet leggen: het Smaakcentrum werd geboren. Martien, ( kookte jarenlang voor het koningshuis en nu nog af en toe voor de koning en koningin), leert kinderen groente snijden… Op een positieve manier wordt de oorsprong van veelal slechte eetgewoonten aangepakt door kook-, tuin- en theorielessen te geven aan schoolkinderen tijdens schooltijd, om vervolgens gezamenlijk een maaltijd te bereiden en samen te eten. In de dorpsaccommodatie van Linden verscheen in 2014 het eerste centrum. De voedseleducatie  richt zich vooral op kinderen van groep 7 en met 8 van alle basisscholen. “Die zijn zó slim, en slaan alles direct op. Je kunt ze nog zóveel leren…”

In De Weijer in Boxmeer werd later een tweede centrum geopend. In een veilige en gezonde omgeving wordt op de beide centra ‘les’ gegeven, tijdens de normale schooltijden op maandag en dinsdag, woensdag en donderdag. De accenten liggen op voedingseducatie, waarbij allerlei dimensies van positieve gezondheid aan bod komen. “Kinderen leren er dat er veel meer achter eten steekt dan ze denken.” In de keuken kunnen vijftien kinderen aan de slag, onder begeleiding van vier medewerkers. Ook Martien Bos zélf is er vaak bij. Tegelijkertijd krijgt een andere groep theorieles in een aangrenzende ruimte. Ook de groentebakken, op het oude schoolplein, worden in de les betrokken en benut. “Vroeger had iedereen thuis een groentetuin, tegenwoordig moet er een sticker ‘biologisch’ op staan. Maar het is natuurlijk hetzelfde. Daar willen we kinderen weer vertrouwd mee maken. Ik wil dat ze weloverwogen keuzes kunnen maken. Structurele voedingseducatie, daar ga ik voor.”


Op naar 25 Smaakcentra…

Vorig jaar won het initiatief de Agrofoodpluim van de provincie Noord-Brabant. Volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings geeft Martien Bos ‘een nieuwe generatie een realistisch beeld van de agrofoodsector mee’. Dankzij ondertussen meer dan honderd vrijwilligers en steun vanuit het Land van Cuijkse bedrijfsleven zijn de smaak/kooklessen voor de deelnemende scholen gratis. Een joint venture van Pantein en 65 huisartsen in het Land van Cuijk onderschrijft het initiatief, net zoals GGD Hart van Brabant, die wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning levert. “Geen enkele vrijwilliger of bestuurslid ontvangt een vergoeding, we gaan uit van sociale draagkracht. Er komen nu zo’n 1500 kinderen per jaar; er zijn er dus al duizenden kinderen geweest.”

In Langenboom, bij het Mo’Ment, start vanaf dit schooljaar het derde centrum. En op de planning staat nummer vier: Norbertushof in Gennep, waar Martien Bos in het atrium mobiele keukens wil inrichten. “De oudjes kunnen er dan mee kijken en mee-eten. Het summum van integratie. Daar ben ik zó enthousiast over…! Uiteindelijk wil ik naar 25 smaakcentra in heel Noordoost-Brabant. De landelijke uitrol is een volgende stap, genoeg te doen, dus!”

www.smaakcentrum.nl