http://www.euro-toques.nl

Restaurant ’t Kalkoentje is bedrijfslid van Euro-Toques

 

Vrienden voor het leven,                                              donderdag 8 november 2018

Chef Nico Klaver geeft ode aan Paul Fagel

Het is langzamerhand een zeldzaamheid aan het worden dat restaurants nog zo lang meegaan maar ’t Kalkoentje in Rhenen heeft het toch maar mooi gehaald. Nu onder de zeer inspirerende leiding van Nico Klaver die, zoals hij zelf zegt “heeft leren koken door en van Gerard en Paul Fagel”.

Nico maakt dan ook van de gelegenheid gebruik om een aantal van de klassiekers uit de notoire historie van ’t Kalkoentje met een knipoog naar de Fagels, te combineren met een geheel eigentijdse kookstijl.

“Ik vind het reuze leuk om van mijn jonge keukenmedewerkers te zien en te horen hoe de keuken in verandering is en welke nieuwe ideeën er ontstaan. Ik leer daardoor ook continue bij. Maar let wel: de keuken is geen democratie en er wordt gewoon gekookt zoals ik het uiteindelijk voorstel”.

De meer dan voortreffelijke lunch, waar eenvoudige gerechten zoals Gado Gado-zoetzuur-pinda werden afgewisseld met perfect uitgevoerde luxe “snoepjes”, als een marbre van duif, eendenlever en vijg, maakte grote indruk. De ontegenzeggelijke topper van de lunch was het zwarte varken met ganzenlever, karamelmousseline, bosui en sauce fameuse waarbij een mooie maar liefst 12 jaar oude Savigny-les-Beaune 1-er Cru “Les Lavières” van Domaine Chandon De Briailles geschonken werd. En dat is nog maar een heel kleine selectie uit de keur aan gerechten die de revue passeerden.

Na de lunch was het grote moment aangebroken om ’t Kalkoentje te inaugureren als inmiddels het 146elid van Euro-Toques Nederland, de grootste restaurantvereniging van Nederland. Nico Klaver gaf met een uiterst nauwkeurig uitgevoerde sabrage van een fles champagne het officiële moment grandeur mee.

“Ik ben er trots op dat ik deel uit mag maken van deze club! De filosofie van Euro-Toques, lokaal, ambachtelijk en puur sluit zo nauw aan bij mijn eigen filosofie dat het eigenlijk vreemd is dat ik nu pas toetreed bij deze geweldige club.” Aldus een tevreden Nico.

Tekst: Frans van Meeuwen / Gerdien van Dijk

 

Foto's: FoodloveStories.nl