http://www.euro-toques.nl

Persbericht: Lupinen lokaal plantaardig eiwit voor de toekomst

Zaterdag eerste lupinen gedorst bij boer Henk

Op 1 september 2020 stuurde Carola Schouten een brief aan de tweede kamer over de voortgang van de Nationale Eiwitstrategie. Het telen van eiwitrijke gewassen zoals lupine en veldbonen in Nederland is hierbij spoor 1. Boer Henk van Bijzonder Brabants experimenteert nu voor het 5e jaar met lupinen op de zandgrond in de Peel. Volgens boer Henk heeft de witte lupinen de potentie om een mooie plek te veroveren op de Brabantse akkers.

Belangrijk in de Nationale Eiwitstrategie is dat de EU en Nederland minder afhankelijk willen zijn van de import van plantaardig eiwit. Dat geldt met name voor sojaproducten, waar import uit Noord- en Zuid-Amerika belangrijk is. Diervoeder is de belangrijkste afnemer van plantaardige eiwitgewassen zoals soja, maar de vraag naar plantaardige eiwitten voor humane voeding groeit hard, vooral voor alternatieven voor vlees en zuivel.

In 2016 is boer Henk in zijn groentetuin begonnen met het natuurlijk telen van lupinen voor de humane consumptie. Ieder jaar zijn er stappen voorwaarts gezet in de teelt en de afzet. De lupinen worden gebruikt door een aantal chefkoks in de regio. De lupine kan in de keuken gebruikt worden als groene peul, later in het seizoen als doperwt en gedroogd.
De gedroogde lupinen van boer Henk zijn een geweldig product voor de humane consumptie. Een deel van de oogst is bestemd om gedroogd te gebruiken en het andere deel wordt gemalen tot lupinemeel. Lupine  is glutenvrij en daardoor zijn hiermee vele glutenvrije gerechten te bereiden. Zo bakt boer Henk met lupinemeel voor zijn gasten regelmatig een Petit Boertje.

Naast de waarde voor de humane consumptie is de lupine zeer waardevol voor een vruchtbare bodem. In het verleden werd de lupine al op ‘arme’ akkers ingezet als bodemverbeteraar. Lupine is een vlinderbloemige en dat betekent, dat deze stikstof uit de lucht omzet in opneembare voeding voor de planten. Dit verrijkt de bodem en hierdoor is er geen kunstmeststikstof nodig.

Op zaterdag 12 september heeft loonbedrijf Gebr. Aldenzee uit Deurne de lupinen geoogst met een combine/maaidorser. De opbrengst van de lupinen is gelukkig goed. De lupinen zijn onbespoten en hebben geen kunstmest gehad. In de teelt van de lupinen is de beheersing van het onkruid nog te arbeidsintensief, Dit jaar was dat voornamelijk met de rolschoffel en plukken. Daarnaast heeft PixelfarmingRobotics in mei proeven gedaan met de schoffelrobot en hebben studenten van de HAS Venlo geëxperimenteerd met verschillende onkruidbeheersings methoden op 30 proefvelden. Hopelijk helpen deze ontwikkelingen om in 2021 verdere verbeteringen in de teelt door te voeren. Kortom op weg naar meer lokaal plantaardig eiwit.