http://www.euro-toques.nl

In Memoriam Paul Bocuse

Paul Bocuse is geboren in Collognes-au-Mont-d’Or op 11 februari 1926 en overleden op 20 januari 2018, eveneens in Collognes-au-Mont-d’Or, op (bijna) 92-jarige leeftijd.

Monsieur Paul heeft de basis van de kookkunst van zijn moeder en grootmoeder geleerd en daarna heeft hij zich zodanig ontwikkeld dat deze Grand Chef Cuisinier uitgroeide tot “Cuisinier du Siècle” en “Pape de Gastronomie”.

In de zestiger jaren was hij het die het ambacht van kok aanzien gaf. Hij trad (en na hem velen)

op de voorgrond en met hem en dankzij hem werd het vak van kok “sexy” en “trendy” en koks werden “sterren”.

Hij was onder andere persoonlijk bevriend met Valéry Giscard d’Estaing (president van Frankrijk van 1974 tot 1981) en maakte voor hem de beroemd geworden V.G.E truffelsoep.

Paul Bocuse was de ontwerper en bedenker van de “Nouvelle Cuisine”  en de enige chef cuisinier ter wereld die gedurende ruim 50 jaar drie Michelin sterren wist te behouden in zijn Auberge Du Pont in Collognes-au-Mont-d’Or.

Hij is daarnaast onderscheiden met tal van officiële Franse decoraties en het wereldkampioenschap koken Le Bocuse D’Or is naar hem genoemd.

Monsieur Paul had een perfect gevoel voor marketing, was een uitstekend zakenman en tevens auteur van talloze (goed verkopende) kookboeken.

Een bezoek aan zijn restaurant was een belevenis en hij ontving je met een smetteloos witte koksbuis en de daarbij behorende witte toque op het hoofd.

In 1986 wist hij van Jacques Delors, de voorzitter van het toenmalige Europees Parlement, de officiële erkenning te verwerven voor het, door hem samen met Pierre Romeyer, opgerichte Euro-Toques International. Daarmee verkreeg Euro-Toques International als enige culinaire organisatie binnen Europa het recht om met afgevaardigden uit de aangesloten landen deel te nemen aan de vergaderingen van de Europese Commissie.

Het is aan Paul Bocuse te danken dat dit recht nog immer bestaat en daarom zal Euro-Toques Nederland bij zijn afscheidsdienst op donderdag 25 januari 2018 om 10.30 uur worden vertegenwoordigd door Jean Castadot (de huidige president van Euro-Toques International).         

Dat er een groot mens en culinair inspirator van ons heen is gegaan moge blijken uit het bericht van de huidige Franse minister van binnenlandse zaken Gérard Collomb “Paul Bocuse is dood, de gastronomie is in rouw”.

Namens Euro-Toques Nederland,

Ted Janssen
Voorzitter
Trésorier Euro-Toques International