http://www.euro-toques.nl

Kennismakingsactie en een recept met ceviche van beekridder

Beekridder

Streekvis is een kleinschalige viskwekerij in de betuwe waar op duurzame wijze beekridder/trekzalm(salvelinus Alpinus) wordt gekweekt. Beekridder is een unieke vis met een eigen delicate structuur maar met een herkenbare smaak die tussen zalm en forel in ligt. De vis is niet te verwarren met de ‘zalmforel’; beekridder is een op zichzelf staande soort. Beekridder worden in Scandinavië als een delicatesse beschouwd maar neemt ook in Duitsland in populariteit toe waarbij de Duitsers de vis ‘seesaibling’ noemen.

Het visje is op dezelfde wijze als zalm te bereiden en kan prima gegaard als rauw gegeten worden. Onderaan is een recept van ceviche van euro-toques chef Jimmy de Leeuw toegevoegd.
Beekridder is excellent om te roken en in samenwerking met zalmrokerij Doornik zijn we nu druk met het testen van het koud roken van beekridder filet. De eerste testen veelbelovend en we streven ernaar om in september de koud gerookte filet in de markt te kunnen zetten.

Kweek

Beekridder wordt op een zo eerlijk een duurzame mogelijke wijze gekweekt. Er worden geen antibiotica en chemicaliën gebruikt. De kweek gebeurt in een zogenaamd recirculatiesysteem waarbij water gezuiverd wordt en 98% van het water kan worden hergebruikt. Om deze redenen staat de kwekerij op groen op de viswijzer.

De kweek loopt van ei tot filet en hierdoor hebben we controle over het hele kweekproces. Op dit moment wordt de vis geweekt tot een eindgewicht van rond de 600 gram, maar op korte termijn zal dit verschuiven naar 750-800gram.

Nieuwsgierig geworden?

Lijkt het je leuk om kennis te maken met beekridder en wil je graag een sample ontvangen en/of de kwekerij bezoeken?
Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Speciaal voor euro-toques leden heeft streekvis 13 tot 19 september een kennismakingsactie. Deze week krijg je 15% op je bestelling (vers of koudgerookt*). Geef je bestelling op tijd door want op is op!

*mits de gerookte beekridder al beschikbaar is voor verkoop.


Ceviche met beekridder (samengesteld door Euro-Toques chef Jimmy de Leeuw)

Nodig

Beekridder, 1 filet per persoon.

¼ rode peper

1cm x 1 cm gember

½ citroengras

1 tl korianderzaad

1 teen knoflook

80 ml azijn

40 ml olijfolie

Zout naar smaak

1 sinaasappel, de zest ervan

Sugarsnaps / haricot verts / eetbare bloemen / sla / groente / cress (Wat je in de tuin hebt, of in huis hebt gehaald.)

Eventueel zwart-wit sesamzaad

Doen

Snijd de peper, knoflook, gember en citroengras ragfijn.

Kneus het korianderzaad en voeg het toe. Doe de azijn, olie, sinaasappelzest en zout erbij en meng

het.

Fileer de beekridder en verwijder de graten. Snijd dunne plakjes.

Blancheer de sugarsnaps en haricot verts.

Pluk bloemblaadjes, snijd de sla en/of groente en/of cress.

Maak een rondje van 2 eetlepels van de ceviche-marinade, in het midden van het bord.

Leg er de vis op, en smeer de bovenkant in met de marinade. Neem ook nu 2 eetlepels.

Wacht nu 5 minuten.

Bouw een mooi slaatje boven op de vis. Bestrooi het met zwart en wit sesamzaad.

Voor mijn salade had ik goudsbloem, korenbloem, viool, bronze venkel, lente-ui, rode peper,

sugarsnaps, haricot verts , wortelloof, mizuna, iron cross en Oost-Indische kers.

 

Eet smakelijk!