http://www.euro-toques.nl

Euro-Toques Nederland verwelkomt restaurant de Watermolen Velp.

Yolande Vesters, voorzitter Euro-Toques Nederland, 22-05-2022.

Woensdag 18 mei bezochten wij restaurant de Watermolen in Velp. Zoals de naam al aangeeft is dit restaurant gevestigd in een meer dan 600 jaar oude Watermolen ( Rijksmonument) in het prachtige plaatsje Velp ( Gelderland). De Watermolen is al meer dan 50 jaar in bezit van familie Kluit en behaalde in die tijd diverse eervolle vermeldingen. Restaurant De Watermolen heeft een mooie vermelding in de Michelin Restaurantgids, sinds 5 jaar hebben zij een Bib Gourmand en 2 bestekjes. Sinds kort werkt chef Ramon Klaassen ( gespecialiseerd kok Rijn Ijssel Vakschool Wageningen) samen met collega chef Rinze Hetterscheid. Samen staan zij garant voor een pure, eerlijke keuken met verse streek- en seizoen producten van topkwaliteit. Alles wordt zelf in de keuken ambachtelijk bereid.

De menukaart biedt een Bib Gourmand menu, een 3 t/m 7 gangen Gastronomisch menu en een á la Carte kaart. Op de kaart zijn vanzelfsprekend veel streek – en seizoen producten te vinden zoals asperges, slakken van Slow Escargots, Limousine rund uit Pannerden en kaas van Affineur Michel van Tricht. Seizoen groenten, kruiden en eetbare bloemetjes komen van de teler uit de streek.

Onze vriendelijke gastheer schenkt als aperitief een mooi glas Champagne Bourgeois – Boulonnais Vertus Premier Cru Grande Réserve van 80% Chardonnay en 20% Pinot Noir. De neus hazelnoot, licht praliné en daarna aroma’s van geconfijt fruit, peer en appelmoes. De afdronk lang, elegant met een toon van mokka.

Een prettige begeleider van de amuses die chefs Ramon en Rinze ons serveren. De eerste amuse ( bij de rode pepertjes) bestaat uit bleekselderij waarop een gel van Bloody Mary, een crème van basilicum, gefrituurde zwarte olijf, Borage en Shiso Purple. De tweede amuse : een tartelette met een mousse van tuinerwt, munt en kervel met feta, de derde amuse een romig courgette kerrie soepje met lavas-olie. Fijne presentatie, lekker puur en fris.

Bij het brood roomboter, Arbequina Extra Vierge Olijfolie van Valderrama , gezouten en gerookte amandelen en gemarineerde olijven. Onze gastheer schenkt een glas Grillo Sicilia DOC 2021 Baglio Sicano. Een helder glas witte wijn van 100% Grillo druiven, een boeket van zoete aroma’s  en frisse citrustonen en in de mond ook citrustonen die het gehemelte strelen.

Chef Ramon brengt daarbij het voorgerecht. Een klassieker! Euro-Toques collega Jos herkent het gerecht uit het eerste boek van Cas Spijkers. Een terrine van gerookte zalm met een mousse van heilbot waarin gamba’s en een gebakken zeetong. Daarbij een crème van dille, een crème van mierikswortel, zeekraal en kaviaar. Als smaakaccent raspt Ramon daar ter plekke nog wat limoen over. Een smaakvolle vakkundige bereiding met frisse accenten van limoen, dille en mierikswortel. Een voortreffelijke paring frisse Grillo.

Hierna schenkt onze gastheer een glas Mercredi12H30 van Domaine Pujol. Genoemd naar de vaste afspraak op woensdagmiddag 12.30 uur: dan is er een vaste afspraak naar aloude familie traditie dat alle kinderen en kleinkinderen zich bij de grootouders rond de tafel scharen! Deze rode Minervois wijn bestaat uit Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault en Mourvédre. De neus, robijnkleurig, is complex en fijn en zorgt voor een vleugje karamel met gezouten boter, samen met een subtiele mix van vruchten en kruiden, eucalyptus en zwarte bessen. We proeven die complexiteit ook in de mond, met een frisse aanzet die doet denken aan kreupelhout. Een afdronk van makkelijk verteerbare zoetheid, maar met een finale van subtiel verhulde tannines. Een mooie begeleider van vlees, zomergroenten en paddenstoelen.

Het hoofdgerecht dat Ramon en Rinze ons serveren bestaat uit een perfect gegrild stukje kalfsentrecote en een langzaam op lage temperatuur gegaard stukje kalfswang. Daarbij mooie verse witte asperges, een crème van knolselderij, bospeentjes, bospaddenstoelen en een cepes saus. Heerlijk op smaak, uitstekende cuisson en wederom een plaatje. Ook de hierbij geserveerde aardappelgratin met oude kaas is goed bereid en smaakvol. Chef vertelt graag over de producten waar hij mee werkt zoals de asperges van Wiltink die De Watermolen ook voorziet van komkommers, aardbeien en frambozen.

Er wordt een glas Dr. Hinkel Huxelrebe Beerenauslese met Gouden medaille geschonken. Een dessertwijn, goudgeel van kleur met de geur van rozijnen, amandelspijs en iets van exotisch fruit. Een mooie volzoete wijn met verfijnde zuren. Een uitstekende begeleider van het friszoete dessert wat volgt. Het dessert bestaat uit bereidingen van witte chocolade en framboos. We zien een ring van bavarois van witte chocolade, een gel van frambozen, een gel van basilicum, schotsen van framboos en Napoleon snoepjes, een cremeux van witte chocolade en sorbetijs van framboos en aardbei.

Een fijne lunch op een prachtige lentedag op het terras bij de Watermolen. Tenslotte brengt chef Ramon ons zijn beroemde friandises bij de koffie.

Vanzelfsprekend huisgemaakt. Wat een verwennerij! Bij restaurant De Watermolen is het goed toeven. In een prachtige monumentale omgeving staat een jong team van gemotiveerde chefs en gastheren. Er wordt ambachtelijk gewerkt met seizoen- en streekproducten en alles is huisgemaakt. Deze manier van denken en werken sluit uitstekend aan bij het Euro-Toques Nederland gedachtengoed. Wij zijn dan ook blij De Watermolen te kunnen begroeten als nieuw lid van Euro-Toques Nederland wat voor de gast een waarborg voor kwaliteit betekent.