http://www.euro-toques.nl

EURO-TOQUES NEDERLAND VERWELKOMT KOOKSTUDIO MAURICE HORST (L)

Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst: Maurice Smits, Chef Patron van Traiteur-Kookstudio Maurice@Home in Horst Limburg. Vanaf 1986 heeft hij zich bekwaamd in het koksvak (alle opleidingen afgemaakt en behaald):

1986-1990: LTS De Hamert Wellerlooi
1990-1992: Primaire Opleiding Restaurantkok SVH Sittard
1992-1994: Voortgezette Opleiding Restaurantkok SVH Sittard
1995-1996: Praktisch Leidinggeven: SVH
1995-1996: Leermeester: SVH
1995-1996: Basis Patisserie: SVH
1995-1996: Sociale Hygiëne: SVH
1996-1997: Keukenmanagement: SVH
1997-1998: Personeelsmanagement: SVH
1999-2000: Gespecialiseerd Restaurantkok Warme Keuken: SVH
2004-2005: Voorbereidende Lerarenopleiding Consumptieve Techniek: Fontys Hogeschool Eindhoven
2005-2009: HBO Lerarenopleiding Consumptieve Techniek Fontys Hogeschool Eindhoven
2011: SWB Start Werk & Blijf Veilig
2012: Bedrijfshulpverlening
2013-2013: WSET level 2 award in wines and spirits: De Echoput Apeldoorn
2013-2013: Gastronoom-Sommelier level 2: de Echoput Apeldoorn

Naast al deze opleidingen heeft hij ook veel werkervaring:
1990-1992: Leerlingkok Restaurant Kasteel Ooyen Broekhuizervorst
1992-1993: Leerlingkok Hostellerie de Hamert Wellerlooy
1993-1994: Leerlingkok Chateau Holtmuhle Tegelen
1994: Chef de Parti Restaurant Scholteshof Diest Belgie
1994: Chef de Parti Restaurant Valuas Venlo
1994-1997: Souschef Kasteel Ooyen Broekhuizervorst
1997: Souschef Mansion Bos & Ven Oisterwijk
1997-1998: Souschef Tante Jet aan de Maas Blitterswijck
1998-1999: Souschef De Heeren van Arcen Arcen
1999-2004: Chefkok Restaurant Het Groene Woud Horst
2004-2006: Chefkok Restaurant De Gouverneur Waalre
2006-heden: Docent koken Praktijkschool het wildveld Venlo
2006-heden: Maurice@Home Horst
2014-2018: tv kok Omroep Reindonk Horst

Naast lesgeven is Maurice Smits ondernemer met Maurice@Home in Horst. Hij geeft kookles SVH niveau 1 en 2 op zijn eigen locatie. Daar worden ook kooklessen en kookworkshops verzorgd voor vriendengroepen of vaste kookgroepen. Maurice verzorgt privédiners (kookstudio of op locatie), buffetten etc.

Tijdens deze sessies brengt hij graag productenkennis en kooktechnieken over aan de deelnemers. Alles is vers en wordt van Kop tot Staart verwerkt. Kwarteltjes worden ontbeend, vis wordt gefileerd en met de resten worden bouillon en sauzen ambachtelijk getrokken. Ook worden er regelmatig patés gemaakt. Er wordt zoveel mogelijk zelf gemaakt vanuit duurzaamheidsgedachte maar ook uit kostenbewustzijn.

Maurice heeft zijn eigen boomgaard aangeplant. Daar staan walnoot-, kersen-, (notaris)appel-, pruimen-, en (stoof)perenbomen. Ook frambozen- en rode bessenstruiken staan op eigen grond en er is een eigen kruidentuin waarin ook de kippen overdag vrolijk rondlopen.

Hij gebruikt mooie streek- en seizoensproducten uit de directe omgeving onder het motto  “Waarom ver zoeken als je het dichtbij hebt?”:
Blauwe bessen uit Horst
Hollandse aardbeien uit Horst
Asperges van Verhaeg uit Horst
Wagyu rund uit Veulen
Veulense geitenkaas
Lam van de overburen

Paling van Passie voor Vis uit Sevenum
Blitterswijckse forel
Eitjes van eigen kippen

Maurice toont zijn locatie: een prachtige kachel waarop hij zelf het vak geleerd heeft, ruime kookeilanden en een warme gezellige ruimte om te koken en te eten. Daarnaast heeft hij nog een ruime productiekeuken voor de catering.

 

 

 

 


Als signatuur  gerechtjes presenteert Maurice: Een amuse van Veulense geitenkaas met honing van de plaatselijke imker in spek met balsamicogel. Zeer smakelijk en leuk om te weten dat dit gerecht ook op de cover van gerechten boek 9 van het Gastronomisch Gilde staat.

 


Het voorgerecht bestaat uit een perfect gegaarde Coquille St. Jacques met 16 uur gegaarde en daarna gebakken buikspek (van het buurtvarken), een Hollandaise saus en Borage cress (Koppert). Daarbij werd een Chardonnay van La Forge Estate (Paul Mas/ Hanos) geschonken. Deze volle Chardonnay staat bekend om zijn kwaliteit en de heerlijke rijke smaken. Een krachtige witte wijn met een rijk smaakpalet, ruim inzetbaar en dat is precies wat Maurice nodig heeft in zijn kookstudio: een mooie kwalitatieve wijn die goed valt bij een breed publiek.




Vervolgens een klassiek bereide Limburgse aspergesoep met de eerste verse asperges en kervel. Zeer smaakvol, dé seizoens- en streeksoep bij uitstek. En ook hier past de Chardonnay van Mas uitstekend.

 

 

 

Als hoofdgerecht Limburgse asperges met lam, beukenzwammetjes en een zelfgetrokken specerijenjus. Geheel aansluitend bij het Euro-Toques Nederland gedachtengoed: mooie (H)eerlijke seizoens- en streekproducten om de locale producent te ondersteunen en milieuonvriendelijke food miles te beperken. De rode wijn:  de Terra Linda Syrah 2019, een Spaanse topwijn uit de streek La Mancha. Een uitgesproken wijn, met tonen van donker fruit en flink wat kruidigheid, geheel aansluitend bij de kruidenjus van het lam. De afdronk is zwoel met vanille, hout en cacao. Een zeer smakelijk geheel!