http://www.euro-toques.nl

Euro-Toques Nederland naar Frankrijk Op bezoek bij Le Grand Noir

 

Een kleine maar enthousiaste delegatie van ETN trok naar het zuiden van Frankrijk om daar het domein van Le Grand Noir te bezoeken, een van de nieuwe partners van ETN.

Wij wilden nu eindelijk wel eens het naadje van de kous weten over het hoe en wat Le Grand Noir nu precies is. Wijnmaker Philippe Lauret van de prachtige Les Celliers Jean d’Alibert ontving ons met alle egards in het 16e-eeuwse Hôtel d’Alibert in het piepkleine zeer authentieke dorpje Caunes Minervois. Het niveau was direct gezet en wij keken onze ogen uit naar al het prachtig intact gebleven patrimonium, dat al sinds honderdtwintig jaar door dezelfde familie wordt uitgebaat.

Een verbroederende maaltijd en een hernieuwde kennismaking met de wijnen van Le Grand Noir deden ons, na de toch wel lange tocht, hevig verlangen naar ons bedje en wij nestelden ons dan ook al snel in een gerieflijke dons voor een schoonheidsslaapje. Maar niet voordat Hugh Ryman ons zijn twee nieuwste paradepaardjes had laten proeven: Le Grand Noir Les Reserves en een geheel nieuw toppertje, een fles zelfs zonder etiket, een wijn van een Lieu die de L’Abeuradou, een cépage van Grenache, Carignan en Syrah AOC Minervois.

Na een typisch Frans ontbijt trokken wij naar de grootste ingesloten grot van Europa, Le Gouffre Géant de Cabrespine waar bijna de hele Eifeltoren in zou kunnen. Een onverwacht spektakel van een ongeziene pracht.  

De lunch in Les Meulières was een bewijs dat de eenvoud van de Franse keuken nog steeds tot in de puntjes van je tenen kan bekoren. Zalig zo’n salade met de beroemde eendenmaagjes, flinke plakken mi cuit eendenlever, prachtige ham en een zalige dressing.  

Op naar de Caves Jean d’Alibert waarvoor wij uiteindelijk gekomen waren. Wijnmaker en een van de eigenaren van Le Grand Noir, Hugh Ryman, leidde ons rond door de gigantische gebouwen waar onvoorstelbare hoeveelheden wijn wachten op de botteling. Nee, natuurlijk niet allemaal Le Grand Noir. Maar deze kelders maken wel allemaal kwaliteitswijnen, zoals recentelijk een artikel in de Nederlandse De Volkskrant ook bevestigde.

De wijnen van Le Grand Noir worden door middel van strenge selecties samengesteld uit druiven afkomstig van de verschillende percelen die zich uitstrekken van Oost naar West en Noord naar Zuid in de Languedoc. Zij profiteren op deze manier van zowel de hete landwinden als de koelere zeewinden, de lager gelegen delen met een microklimaat en de hoger gelegen wijngaarden op de heuvels. “Wij kunnen echt spelen met de verschillende druivensoorten en wijngaarden. Door handig om te gaan met de voordelen van ieder gebied maken wij het hoogst haalbare dat er hier mogelijk is tegen nog steeds heel aangename prijzen”, aldus Hugh Ryman. 

Dat wijn maken meer een meer wetenschap wordt en steeds minder “feeling” blijkt duidelijk uit de manier waarop geëxperimenteerd wordt met het laten rijpen van de wijnen. Hugh probeert drie verschillende methodes: op houten vaten, in betonnen eieren en in plastic tanks. Wij proefden alle drie met dezelfde wijn naast elkaar en er was duidelijk verschil in fruit en tannines. En natuurlijk de invloed van het hout: vanille.

’s Avonds streken wij weer neer in het hotel voor het diner. Ditmaal in de wijnkelder van het historische gebouw waar wij, na de aperitief met de rosé en de witte mousserende Le Grand Noir, een heuse cassoulet voorgeschoteld kregen. Tijdens het eten liet Hugh nog wat voor ons onbekende wijnen proeven, zoals de Merlot en de Malbec, eens heel iets anders dan de Argentijnse, en een zoete witte Moscatello die nog echt in ontwikkeling is.

De volgende ochtend na het ontbijt alweer door de stromende regen naar Maison de la Truffe, waar tot in de details alle geheimen van de Franse truffel werden belicht. Mooi gedaan en toch altijd weer de moeite waard om te zien.

De lunch in Hotel Restaurant La Marbrerie was op z’n Frans: zeer eenvoudig en smaakvol maar, zoals overal, belabberde frieten. Het hotel, zoals de naam al doet vermoeden, heeft een sterke band met de lokale marmerindustrie.

Een mooie en vooral leerzame trip die ons er nog meer van overtuigde dat wij met Le Grand Noir er een waardige ETN partner bij hebben gekregen met zeer bruikbare uitstekende Horecawijnen.

 

 Deze geweldige wijnen zijn en te bestellen bij Bidfood: Jorrit Hoexum, 06-15221328, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.