http://www.euro-toques.nl

Euro-Toques Clubdag 29 april

Slow Escargots, den Eelder Zuivel en La Provence

Het verzamelen was bij Keltum-restaurantprijswinnaar 2018 La Provence in Zaltbommel waar heel gastvrij koffie en gebak klaar stond. Rond de klok van 12 in de luxe touringcar naar Nieuwaal waar Lennard ter Hall van Slow Escargots klaar stond om zijn prachtige verhaal te vertellen. Naar mijn bescheiden mening nog steeds de beste slakken die er te koop zijn.

 

Als lunch hadden de bestuursleden een aantal hapjes gemaakt die elk hun typische stijl van koken weerspiegelden. Zo maakte Evert van Dilst een combinatie van Zeeuwse scheermesjes, rode biet en de slakken met hun eitjes, Huub Oudshoorn maakte een prachtige krokante soort quiche met escargots en Gerard Walters presenteerde een fraaie terrine met de slakjes. Rob Franken een boeiende pasta met de slow boys en nieuw bestuurslid Jorick Cardon frituurde de slakken in een tempurajasje. Allemaal zeer lekker!

Ondertussen kuierden de leden door de slakkentuin zich verbazend over de hoeveelheid slakken die er rondkropen en de uiterst ecologische en natuurlijke manier waarop het bedrijf gerund wordt. En het was niet enkel de kwekerij die indruk maakte maar zeker ook de slakken. Zelfs in de meest pure vorm werden ze met grote graagte geproefd en gewaardeerd.

 

Mark Haasdijk van de Champagnist had bij ieder hapje een bijzondere wijn uit zijn assortiment gekozen wat wederom tot aangename verrassingen leidde. Geweldige ervaring.

Hup weer de bus in en op naar de bijzondere melkveehouderij den Eelder Zuiver Ambachtelijke Zuivel in het Gelderse Well. Familiebedrijf den Eelder bestaat al sinds 1983 en vanaf het eerste moment hebben Ernst en Jacomine geprobeerd zo dicht mogelijk bij de (hun) natuur te blijven. Het doel was altijd om een mooi product te maken, boven het maaiveld uit te steken (want daar schijnt de zon) en te bloeien op de plek waar je geplant bent. Dit gedachtegoed wordt nog steeds gehanteerd en samen met de nieuwe generatie willen ze Nederland nog lang blijven verrassen met ouderwets lekkere boerenzuivel.

   

Den Eelder is een echt familiebedrijf, waarvan het kloppende hart wordt gevormd door de familie Van der Schans. Een hecht gezin, misschien juist wel omdat ze elkaar de ruimte geven om zichzelf te zijn. Vanuit hun eigen kracht draagt zo iedereen zijn steentje bij aan den Eelder.

Vanuit hun passie om een mooi product te maken zijn ze gaan nadenken hoe ze van hun melk andere producten konden gaan maken. In 1990 zijn ze begonnen met het bouwen van een kleine zuivelbereidingsruimte op de boerderij. Daar zijn ze zelf begonnen met het maken van karnemelk en yoghurt; later ook vla, toetjes en roomboter.

De koeien zijn echte Holstein-Friesian koeien. Sinds de jaren 80 selecteren ze hun beste kalfjes om deze op te fokken tot het beste ras voor hun boerderij: de échte den Eelder koe. Ze hebben de mogelijkheid om naar buiten te gaan wanneer ze willen en ook het melken bepalen de koeien zelf. En de koeien staan best vaak in de superschone stallen waar een volautomatisch systeem ervoor zorgt dat er altijd vers en schoon stro ligt.

De versheid van de producten is redelijk uniek. Doordat de zuivelmakerij vlak bij de stallen staat is de melk van de ochtend ’s avonds al verpakt.

En de zuivelproducten zoals bijvoorbeeld de karnemelk worden nog steeds, weliswaar met de meest geavanceerde apparatuur, gemaakt zoals vroeger. Dat betekent: een echte pure smaak en bovendien ook nog eens een superlekkere boter! 

Sinds de zomer van 2012 is er een mestvergistingsinstallatie op de boerderij. Dat is een installatie die het methaangas uit mest omzet in groene stroom en warmte. Methaangas is een broeikasgas wat in de poep van koeien zit, door dit gas nu op te vangen is er ongeveer 20% minder uitstoot en produceren ze groene energie. Dus een echte boeren win-win situatie!