http://www.euro-toques.nl

De Food-artist, mevrouw Cha en Kelvin Lin, de perfecte drie eenheid.

Verslag van Gerard Walters van de perslunch “The Kobe Connection”, die op 24 september plaatsvond bij Euro-Toques lid Nayolie in Voorschoten.

Maandag 24 september mocht ik aanwezig zijn bij een lunch, georganiseerd door de Food-Artist, Rick de Moed, in samenwerking met mevrouw Cha, dé theespecialist van Nederland en ons Euro-Toques lid en culinaire genie Kelvin Lin.
  
Het werd een reis over vele continenten, Japan, China, Hongarije, Spanje, en een vleugje Holland kwamen voorbij. Het was spannend en soms ook gewaagd om thee te combineren met al het vlees dat in diverse bereidingen geserveerd werd met daarbij verrassende garnituren. Het draaide allemaal om het prachtige Hongaarse Mangalica varken, kruising van wildzwijn en het servische varken, waar er in 1930 nog 30 van leefden. Het Spaanse huis Monte Nevado kocht ze allemaal op en ging er mee fokken. Nu zijn er weer zo’n 900 varkens. De hammen krijgen een Hongaars douanestempel en worden vervolgens per vliegtuig naar Spanje gevlogen om te rijpen. De ham die wij proefden, eerst in z’n meest pure vorm, daarna verwerkt in diverse gerechtjes, is de eerste ham die pas in 2018 op de markt is gekomen en was 28 maanden gerijpt. De laatste paar maanden worden deze bijzondere hammen elke dag geprikt op rijpheid. Dat dit vlees kostbaar is moge duidelijk zijn. De ham die wij proefden, 8 kilogram vuil gewicht, kost rond de €1300,-!
Dan was er ook nog het super hoge kwaliteitsvlees van Kobe-Beef. We kregen het rauw  geserveerd, heel licht gemarineerd in 40 jaar, in oude whiskyvaten, gerijpte Sojasaus. Fantastische smaakbeleving. De Rib-eye was prachtig gemarmerd en had een zeer delicate vleessmaak. De koeien wegen ongeveer 700 kilogram en het rijpen duurt ongeveer 9 weken.Kilo prijs €700,00!

En dan de Thee

Ga er maar aanstaan, bij dit smaakgeweld een juiste spijs/drank combinatie te maken. In dit geval vlees, oosterse kruiden en smaken gecombineerd met thee. Nou, mevrouw Cha is het antwoord hierop! Thee sommelier Linda Appelman, want zo heet mevrouw Cha, is afgestudeerd in Innovative Hospitality Management en woonde in 2011 in China, raakte in de ban van thee en startte haar eigen bedrijf op. Eerst bescheiden begonnen naast haar werk en nu een volwaardige business dat zich snel uitbreidt. Haar idee over thee en voeding sluit helemaal aan op waar nu iedereen over praat. Gezondheid, zuivere producten, vakkundig bereide gerechten (door een Euro-Toques kok). Ook de wetenschap houdt zich hier steeds meer mee bezig: op de komende BBB kun je bijvoorbeeld het eerste Taste Summit Vital Food bijwonen.

Deze lunch was bijzonder, innovatief en een prachtig initiatief van 3 gepassioneerde vakmensen om met exclusieve producten consumenten te verleiden.

De Food Artist : www.foodartist.nl

Mevrouw Cha : www.mevrouwcha.nl

Kelvin Lin       : www.nayolie.nl